Rozwiąż równanie funkcji trygonometrycznej.
Dom95: Rozwiąż równanie:
sin(x)− cos2 (x) − 1 = 0
nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać a właśnie takie zadanie dostałam na
sprawdzianie, niestety do tej pory nie wiem jak się za nie zabrać, proszę o pomoc. <desperate>
5 mar 17:37
asdf: sin(x) − (1 − sin
2x) − 1 = 0
sinx − 1 + sin
2x − 1 = 0
sin
2x + sinx − 2 = 0
t = sinx, zał: t ∊ <−1;1>
t
2 + t − 2 = 0
Δ = 1 + 8
√Δ = 3
sinx = 1
...
5 mar 17:43
Mila:
cos2x=1−sin2x
sinx−(1−sin2x)−1=0
sinx−1+sin2x−1=0
sin2x+sinx−2=0
postawienie
sinx=t i t∊<−1,1>
t2+t−2=0
dokończ
5 mar 17:45
D.: wielkie dzięki

teraz to już z górki...
5 mar 18:05
Mila:
5 mar 18:22