logarytmy
dumka: a tu zadanie z logarytmami pomocy

wykaż, że −log
ab =
1log1/b a
4 mar 21:22
4 mar 21:27
dumka: no tak o to chodzi jak to zrobić
4 mar 22:21
Dominik: | | log1bb | | −1 | |
L = −logab = − |
| = − |
| = |
| | log1ba | | log1ba | |
4 mar 22:24
dumka: a ok dzieki nie wiedziałam ze z tego wzoru mam skorzystać
4 mar 22:35
dumka: a tego to w ogole nie rozumiem jak zrobić
wykaż że liczba a =
√14+6√5 −
√5 jest naturalna jak to się rozpisuje kto to u mnie
4 mar 22:38
Dominik: √14 + 6√5 = √(3 + √5)2
zatem
a = √(3 + √5)2 − √5 = |3 + √5| − √5 = 3
4 mar 22:40
Mati_gg9225535:
pod pierwiastkiem masz wzor skroconego mnozenia
√14+6√5 − √5 = √9 + 2*3*√5 + 5 − √5 = √32 + 2*3*√5 + √52 − √5 =
= √(3+√5)2 − √5 = |3+√5| − √5 =
w tym momencie ustalasz znak wyrazenia pod wart. bezwzględną − jest dodatni więc nic się nie
zmienia mozna opuscic po prostu wartosc bezwzględną
= 3 + √5 − √5 = 3
4 mar 22:43
dumka: a jak tego sie nauczyłeś ze to pod nawiasem jest 3 +
√5 bo ja za chiny ludowe nie moge tego
skumac mozesz mi to rozpisac plose
4 mar 22:44
dumka: a ja myslałam ze zawsze się zmienia znak w wartości bezwzględnej ale dzieki jakos to przetrawie
i spróbuje zebym zrozumiała
4 mar 22:45
dumka: jeszcze jedno mam zadanie
średnia arytmetyczna x,y,z jest równa 5, a średnia arytmetyczna 2x,y,z jest równa 7 wyznacz x.
mam tylko wyprowadzić jakoś wzór na x czy moge to przyrównać
4 mar 22:46
Dominik: | ⎧ | x + y + z = 10 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 2x + y + z = 14 | |
odejmuje od siebie rownania i mnoze razy −1
x = 4
4 mar 22:48
dumka: a nie powinno byc tak, że mnoży sie przez 3 bo przecież jest x, y i z
4 mar 23:14
Dominik: powinno. pozna godzina, stad takie bledy. ale dalej tak samo.
4 mar 23:14
dumka: ale i tak bardzo dziękuje za pomoc naprawdę

4 mar 23:20