monotonicznosc ciagu
xysf: zbadaj monotoniczność ciągu:
an =3n + (−1)n
5 mar 16:05
Mati_gg9225535: policz an+1 a następnie wykonaj odejmowanie : an+1 − an =
jeśli wyjdzie < 0 to ciąg malejący a jeśli > 0 to ciąg rosnący =0 − stały
5 mar 16:24
asdf:
ciąg rosnący:
dla każdej wartości ciągu a
n+1 > a
n, czyli mozesz:
a
n+1 − a
n > 0 lub:
a
n+1 > a
n // tutaj mozesz podzielić przez nieznaną wartość: a
n
ciąg malejący:
dla każdej wartości ciągu a
n+1 < a
n
a
n+1 − a
n < 0
lub:
a
n+1 < a
n // tutaj mozesz podzielić przez nieznaną wartość: a
n
5 mar 16:59