;D
Gorky 02: Oblicz , ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych , takich , że iloczyn liczb w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 12.
Proszę o jakąś podpowiedź lub wskazówkę jak się zabrać za to zadanie , wiem że w necie są
pewnie rozwiązania ale wolałbym zrobić chociaż w części sam , ale nie jestem pewny jakim
sposobem się do niego zabrać
5 mar 12:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
"że iloczyn liczb w ich zapisie
dziesiętnym jest równy 12." <−−− jakich liczb
5 mar 12:22
Gorky 02: przepisałem całe zadanie od deski do deski , takie jest polecenie .
5 mar 12:26
Gorky 02: ok , już wiem
5 mar 12:38
PW: Liczb jednocyfrowych zapisanych cyframi zapisu dziesiętnego tej liczby?
Ktoś chciał uniknąć niezbyt poprawnego określenia "iloczyn cyfr" i zabrnął?
5 mar 12:39
Mila:
1)
12=3*4*1
8 elementów można ustawić na 8! sposobów, ale 6 jest jednakowych stąd dzielimy przez 6!
(powtórz permutacje)
2)
12=2*2*3*1
2)
12=2*6*1
56+56+168=280
5 mar 14:54