Wielomiany
blan: Mam problem z takim zadaniem
Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)=x2−4x−5 wiedząc że liczba 5 jest
pierwiattkiem wielomianu w oraz w(−1)=6
5 mar 12:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a tenże wielomian jakiego jest stopnia ?
5 mar 12:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
p(x) = (x−5)(x+1)
nie przypadkowo masz podane wartości wielomianu W(x) właśnie dla x=5 i x=−1
jak sądzisz ... po co ?!
5 mar 12:49
Aga1.: Wielomian w(x) można zapisać
w(x)=q(x)*p(x)+r(x)
p(x)=(x+1)(x−5)
r(x)−−reszta
r(x)=ax+b
w(x)=q(x)(x−5)(x+1)+ax+b
w(5)=0 i w(5)=5a+b
w(−1)=6
w(−1)=−a+b
Oblicz a i b z układu
5a+b=0
−a+b=6
5 mar 13:21
blan: dzięki
7 mar 19:07
blan: a skąd wiemy żę (x+1)(x−5) − jak to się dotyczy wielomianu w(x)
15 mar 11:56