joj
Kipic: Stosunek dlugosci podstaw trapezu rownoramiennego wynosi 5 : 3 . Przekatna trapezu ma dlugosc
65 a jego ramie 5 2 . Oblicz dlugosci podstaw oraz pole tego trapezu . Czy w ten trapez mozna
wpisac okrag ?
Prosze o pomoc i wskazowki jak to zadanie rozkminic
5 mar 17:35
Patryk: | | 39√15 | | 39√15 | |
długości podstaw |
| |
| ? |
| | 3 | | 5 | |
5 mar 17:45
Kipic: nie
5 mar 19:15
Kipic: dziwnie nie wczytalo tam przkatna ma √65 a ramie 5√2
5 mar 19:16
Kipic:

wiec:
b= 5
√2
p=
√65
z twierdzenia pitagorasa obliczylem ze h ma
√5{2}−x
i ulozylem takie rownanie ze jako trojkaty ADE i DEB sa podobne wiec
ale cos mi dziwnie x z tego weychodzi mozna tak robic

?
5 mar 19:26
Patryk: h2+16x2=65
h2+x2=50
takim układem spróbuj
5 mar 19:37
Kipic: dzieki Patryk teraz sie zgadza
5 mar 19:47