wyznacz wartośc parametru a
rybeńka16: wyznacz wartośc parametru a wiedząc, że stopień wielomianu u+v jest równy 3.
a)u(x)=(a2−5)x4+x3−2x, v(x)=x4−ax3+2
b)u(x)=(a2−3)x5+(a2−4)x4+2x3, v(x)= −2ax5+3x4−x3+x−7
6 lis 20:26
psotka:
a) (a2−5)x4 +x3 −2x +x4 −ax3 +2= (a −5+1)x4 +(1 −a)x3 −2x +2
suma ta ma być wielomianem st. 3
to współczynnik przy x4 = 0
czyli: a2 −5+1=0
a2 −4=0 => a= 2 v a = −2
b) spróbuj wykonać sama:
6 lis 20:37
rybeńka16: dziekuje bardzo spróbuję
7 lis 12:28
sdsa: nie mam pojecia
5 mar 10:56
aniabb:
b) współczynnik przy x5 =0
a2−3−2a=0
Δ=4+12=16 √Δ=4
a1= (2−4)/2= −1
a2= (2+4)/2=3
jednocześnie współczynnik przy x4 =0
a2−4+3 =0
a2−1=0
a= −1 lub a=1
a= −1 zeruje oba współczynniki więc jest szukaną wartością parametru
5 mar 11:08
p: π
21 kwi 15:50