.
mała_1: Funkcję liniową , której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=−√3x+1 i przechodzi
przez punkt (0,5) określa wzór ?
A. y=5+√3x B.y=−5x+√3 C.y=√3 C. y=−5−√3x
5 mar 18:13
edi: C ponieważ współczynnik kierunkowy to −√3 żeby wykres był równoległy to współczynnik
kierunkowy musi być taki sam
5 mar 18:19
mała_1: też tak myslałam ale w odp mam odpowiedź D
5 mar 18:21
Dominik: nie ma prawidlowej odpowiedzi
5 mar 18:21
edi: sorry, masz napisane dwa razy C zamiast D. Tak ma być D
5 mar 18:22
Dominik: przepisz poprawnie odpowiedzi, zapewne w D. y = 5 − √3x, a nie y = −5 − √3x
5 mar 18:22