Ciągi
M: Ile ujemnych wyrazów ma ciąg określony wzorem an=(n−5)(n−9)
4 mar 22:52
Dominik: (n − 5)(n − 9) < 0
rozwiaz nierownosc z zalozeniem n∊ℕ+
4 mar 22:53
M: n1=5 a n2= 9 chodzi o to ?
4 mar 22:58
Dominik: to sa miejsca zerowe tej nierownosci
4 mar 22:59
M: Ok. Z nierówności wyszedł mi pierwiastek z delty 16, a n1=−1 n2= 15
4 mar 23:05
Dominik: przeciez masz podane miejsca zerowe: 5 i 9. ramiona paraboli sa skierowane w gore, zaznacz wiec
szkic na osi liczbowej i wybierz te liczby naturalne n, dla ktorych parabola jest ponizej osi
x
4 mar 23:08
M: no to n należy do przedziału (5,9)
4 mar 23:11
Dominik: dokladnie. ile jest liczb naturalnych w przedziale (5, 9)?
4 mar 23:13
Xx: 5
4 mar 23:14
Dominik: raczej nie.
4 mar 23:15
M: 3
4 mar 23:20
Dominik: dokladnie!
4 mar 23:22
M: Dziękuję !
4 mar 23:26