Geometria analityczna
Ciastko: zbiór A jest zbiorem punktów które spełniają układ nierówności
{2x−y≥0
{x+2y−5≥0
oblicz długość odcinka który jest częścią wspólną zbioru A i prostej o równaniu 4x+3y−20=0
3 mar 13:01
Ciastko: Podbijam. Anyone? Byłbym bardzo wdzięczny
4 mar 23:13
aniabb:

2x−y≥0 niebieski obszar
x+2y−5≥0 zielony obszar
4x+3y−20=0 fioletowa linia
część wspólna to czerwona linia
punkt A niebieska linia z fioletową
y=2x
4x+3y−20=0
4x+6x=20 ⇒ x=2 ⇒ y=4
punkt B zielona linia z fioletową
x=−2y+5
4x+3y−20=0
−8y+20+3y=20 ⇒ y=0 ⇒ x=4
długość odcinka AB
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
d= 5
5 mar 09:09