PROblem
TOmek: Przez punkt A=(2, 3) poprowadzono prostą odcinającą na półosiach układ współrzędnych odcinki
równej długości. znajdż równanie tej prostej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niby łatwe zadanie a wynik nie chce wyjśc
7 lip 19:56
Jack:

y
0=x
0
| | y0−3 | | y0 | |
Stąd tgα= |
| = |
| =1 ⇒ y0=x0=5
|
| | 2 | | x0 | |
Potem tylko do układu równań i mamy prostą.
7 lip 20:25
TOmek: w odpowiedziach mam dwie proste y=x+1 i y=−x+5
3=2x+b
0=5x+b
b=3−2x
0=5x+3−2x
0=3x+3
x=−1
hmmm? a druga prosta?
7 lip 21:59
TOmek: juz, wiem ,trudny sposob wybrałes, dziekuje
7 lip 22:11
Jack:
widziałem kiedyś podobne zadanie i chodziło o dodatnie półosie... Tutaj faktycznie tak nie
jest. Można oczywiście inaczej przeprowadzić tę prostą...
Znalazłeś inną metodę do tego zadania?
7 lip 22:34
TOmek:

C=(0,p)
B=(p,0)
3=2a+b
p=b
0=pa+b
−−−−−−−−−−−−−−
K=(0,−c)
L=(c,0)
3=2a+b
−c=b
0=ca+b
nie wiem czy z tego wyjdzie dobry wynik, bo jestem zbyt zmęczony by sprawdzić, rzuć tylko okiem
czy na "oko" jest dobrze?
tak myślałem o 3 prostej, jednak na "oko" mozna zauwazyc ,ze to niemozliwe
7 lip 22:43
Jack:
tak, zdaje się że tak można − podobnie pomyślałem. Ale mi chodziło o "zasadniczo" inną metodę
rozwiązania tego zadania

To co napisałeś, to włąścwie to samo co wykorzystaliśmy wcześniej.
Mam na myśli sposób bazujący na długości odcinków itp
7 lip 22:48
TOmek: to gitara, jutro jeszcze oblicze to wszystko i sprawdze czy rzeczywiscie sie zgadza, Dziekuje
pięknie za dzisiejszą pomoc Jack, Dobranoc
7 lip 22:50
Jack:
bardzo proszę, dobranoc!
7 lip 22:51
Jack:
PS Trzeba jeszcze sprawdzić dla porządku przypadek: A(−c,0) i B(0,c)
7 lip 22:52
rumpek:
Jack może być taka? (rysunek oczywiście "teoretyczny"

)
1
o z polecenia wynika, że moje oznaczone na rysunku x i y są sobie równe więc x = y, czyli
jest to trójkąt prostokątny o kątach 90
o, 45
o, 45
o.
Widać na rysunku, że jest to funkcja malejąca więc wzór będzie miała: y = −ax + b.
Wiemy jednak o kątach mianowicie: 180
o − 45
o = 135
o. A tg135
o =
−1
Czyli mamy przypadek gdy:
a = −1 (pozostaje rozwiązać układ równań)
y = −x + b
3 = −2 + b ⇒ b = 5
Trzeba jeszcze rozpatrzyć drugą sytuacje − kiedy funkcja liniowa jest rosnąca i jej
współczynnik a jest dodatni, czyli a. Znowu korzystamy z "kąta nachylenia prostej do osi x". I
mamy:
tg45
o = 1
I dla a = 1 mamy:
y = x + b
3 = 2 + b ⇒ b = 1
Czyli równania prostych to: y = −x + 5 oraz y = x + 1
7 lip 22:57
Jack:
fajnie

, no i teoretycznie trzeba sprawdzić trzecią opcję.
7 lip 23:09
rumpek:
"Mam na myśli sposób bazujący na długości odcinków itp "
Chyba masz to na myśli (już bez rysunków bo to nudne jest

)
Na powyższym rysunku i w "opisie" pod rysunkiem napisałem, że x = y (w tej sytuacji zostanie to
oznaczone jako a i b, czyli a = b [zatem mogę podstawić za b, a])
Podstawiając to pod ten punkt A(2,3) mam:
| 2 + 3 | |
| = 1 / * a ⇒ a = 5, więc ostatecznie mam: |
| a | |
x + y = 5
y = −x + 5
To dla a = −1 (funkcja malejąca jeszcze druga została)
To robię teraz dla: −a i a
Znowu podstawiam A(2,3) i mam:
−2 + 3 = a ⇒ a = 1
I ponownie:
−x + y = 1
y = x + 1
Czyli proste to: y = −x + 5 oraz y = x + 1
7 lip 23:15
Jack:
nieźle próbujesz

Miałem na myśli coś takiego jako punkt wyjścia:
|y
0−0|=|x
0−0| ⇒ |y
0|=|x
0|
I teraz 3 możliwości: y
0>0 i x
0>0 lub .... itp. Odpada opcja y
0<0 i x
0<0 ponieważ punkt A
na pewno nie należałby do takiej prostej. No i teraz trzeba by po kolei wyznaczać możliwe
proste.
7 lip 23:20
Basia:
y = ax+b
3 = a*2+b
2a+b=3
b = 3−2a
prosta przecina oś OY w p−cie (0,b) a oś OX w p−cie (−ba,0)
czyli długość odcinka na OY to |b|, a długość odcinka na OX to |−ba|=|ba|
stąd:
|b| = |−ba|
|b| = |ba| ⇔ |a|=1 ⇔ a=1 lub a= −1
a=1 ⇒ b =3−2=1 i masz prostą y=x+1
a=−1 ⇒ b = 3+2=5 i masz prostą y= −x+5
chyba nieco mniej liczenia
7 lip 23:45
QWERTY: wybaczcie za odk
opanie ale mam pytanie dlaczego OX jest (−b\a,0) skad to −b\a?
5 mar 08:50
aniabb: y=ax+b z OX y=0
0=ax+b
ax=−b
x=−b/a
5 mar 08:53
PW: | | 3 | |
A ja myślę, że prosta y= |
| x też spełnia warunki zadania − odcina na półosiach odcinki o |
| | 2 | |
z e r o w e j długości − też są równe.
5 mar 09:51