matematykaszkolna.pl
PROblem TOmek: Przez punkt A=(2, 3) poprowadzono prostą odcinającą na półosiach układ współrzędnych odcinki równej długości. znajdż równanie tej prostej −−−−−−−−−−−−−−−−−−− niby łatwe zadanie a wynik nie chce wyjśc
7 lip 19:56
Jack: rysunek y0=x0
 y0−3 y0 
Stąd tgα=

=

=1 ⇒ y0=x0=5
 2 x0 
Potem tylko do układu równań i mamy prostą.
7 lip 20:25
TOmek: w odpowiedziach mam dwie proste y=x+1 i y=−x+5 3=2x+b 0=5x+b b=3−2x 0=5x+3−2x 0=3x+3 x=−1 hmmm? a druga prosta?
7 lip 21:59
TOmek: juz, wiem ,trudny sposob wybrałes, dziekuje
7 lip 22:11
Jack: widziałem kiedyś podobne zadanie i chodziło o dodatnie półosie... Tutaj faktycznie tak nie jest. Można oczywiście inaczej przeprowadzić tę prostą... Znalazłeś inną metodę do tego zadania?
7 lip 22:34
TOmek: rysunekC=(0,p) B=(p,0) 3=2a+b p=b 0=pa+b −−−−−−−−−−−−−− K=(0,−c) L=(c,0) 3=2a+b −c=b 0=ca+b nie wiem czy z tego wyjdzie dobry wynik, bo jestem zbyt zmęczony by sprawdzić, rzuć tylko okiem czy na "oko" jest dobrze? tak myślałem o 3 prostej, jednak na "oko" mozna zauwazyc ,ze to niemozliwe emotka
7 lip 22:43
Jack: tak, zdaje się że tak można − podobnie pomyślałem. Ale mi chodziło o "zasadniczo" inną metodę rozwiązania tego zadania emotka To co napisałeś, to włąścwie to samo co wykorzystaliśmy wcześniej. Mam na myśli sposób bazujący na długości odcinków itp
7 lip 22:48
TOmek: to gitara, jutro jeszcze oblicze to wszystko i sprawdze czy rzeczywiscie sie zgadza, Dziekuje pięknie za dzisiejszą pomoc Jack, Dobranoc emotka
7 lip 22:50
Jack: bardzo proszę, dobranoc! emotka
7 lip 22:51
Jack: PS Trzeba jeszcze sprawdzić dla porządku przypadek: A(−c,0) i B(0,c)
7 lip 22:52
rumpek: rysunek Jack może być taka? (rysunek oczywiście "teoretyczny" emotka ) 1o z polecenia wynika, że moje oznaczone na rysunku x i y są sobie równe więc x = y, czyli jest to trójkąt prostokątny o kątach 90o, 45o, 45o. Widać na rysunku, że jest to funkcja malejąca więc wzór będzie miała: y = −ax + b. Wiemy jednak o kątach mianowicie: 180o − 45o = 135o. A tg135o = −1 Czyli mamy przypadek gdy: a = −1 (pozostaje rozwiązać układ równań) y = −x + b 3 = −2 + b ⇒ b = 5 Trzeba jeszcze rozpatrzyć drugą sytuacje − kiedy funkcja liniowa jest rosnąca i jej współczynnik a jest dodatni, czyli a. Znowu korzystamy z "kąta nachylenia prostej do osi x". I mamy: tg45o = 1 I dla a = 1 mamy: y = x + b 3 = 2 + b ⇒ b = 1 Czyli równania prostych to: y = −x + 5 oraz y = x + 1
7 lip 22:57
Jack: fajnie emotka , no i teoretycznie trzeba sprawdzić trzecią opcję.
7 lip 23:09
rumpek: "Mam na myśli sposób bazujący na długości odcinków itp " Chyba masz to na myśli (już bez rysunków bo to nudne jest )
 x y 

+

= 1
 a b 
Na powyższym rysunku i w "opisie" pod rysunkiem napisałem, że x = y (w tej sytuacji zostanie to oznaczone jako a i b, czyli a = b [zatem mogę podstawić za b, a])
x y 

+

= 1
a a 
x + y 

= 1
a 
Podstawiając to pod ten punkt A(2,3) mam:
2 + 3 

= 1 / * a ⇒ a = 5, więc ostatecznie mam:
a 
x + y 

= 1
a 
x + y 

= 1 / * 5
5 
x + y = 5 y = −x + 5 To dla a = −1 (funkcja malejąca jeszcze druga została) To robię teraz dla: −a i a
x y 

+

= 1
−a a 
Znowu podstawiam A(2,3) i mam:
 2 3 

+

= 1 / * a
 a a 
−2 + 3 = a ⇒ a = 1 I ponownie:
 x y 

+

= 1
 1 1 
−x + y = 1 y = x + 1 Czyli proste to: y = −x + 5 oraz y = x + 1 emotka
7 lip 23:15
Jack: nieźle próbujesz emotka Miałem na myśli coś takiego jako punkt wyjścia: |y0−0|=|x0−0| ⇒ |y0|=|x0| I teraz 3 możliwości: y0>0 i x0>0 lub .... itp. Odpada opcja y0<0 i x0<0 ponieważ punkt A na pewno nie należałby do takiej prostej. No i teraz trzeba by po kolei wyznaczać możliwe proste.
7 lip 23:20
Basia: y = ax+b 3 = a*2+b 2a+b=3 b = 3−2a prosta przecina oś OY w p−cie (0,b) a oś OX w p−cie (−ba,0) czyli długość odcinka na OY to |b|, a długość odcinka na OX to |−ba|=|ba| stąd: |b| = |−ba| |b| = |ba| ⇔ |a|=1 ⇔ a=1 lub a= −1 a=1 ⇒ b =3−2=1 i masz prostą y=x+1 a=−1 ⇒ b = 3+2=5 i masz prostą y= −x+5 chyba nieco mniej liczenia
7 lip 23:45
QWERTY: wybaczcie za odk opanie ale mam pytanie dlaczego OX jest (−b\a,0) skad to −b\a?
5 mar 08:50
aniabb: y=ax+b z OX y=0 0=ax+b ax=−b x=−b/a
5 mar 08:53
PW:
 3 
A ja myślę, że prosta y=

x też spełnia warunki zadania − odcina na półosiach odcinki o
 2 
z e r o w e j długości − też są równe.
5 mar 09:51