matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
na.pomoc.:
7
n
− 2
Oblicz granicę ciągu: a
n
=
2 − 7
n
−1
n*sin(2n)
a
n
=
(3n − 1)
2
5 mar 18:25
Basia:
ad.1 podziel licznik i mianownik przez 7
n−1
albo zapisz 7
n−1
= 7
n
*7
−1
=
1
7
*7
n
i podziel przez 7
n
n
ad.2 policz granicę b
n
=
(3n−1)
2
ciąg c
n
= sin(2n) jest ograniczony z góry i z dołu wyciągnij wnioski
5 mar 18:28
na.pomoc.:
czyli c
n
=0 ? skoro jest ograniczony
5 mar 18:36