g.: oblicz pochodne funkcji:
1. f(x) = x
2 + 3xtgx
f'(x) = (x
2 + 3xtgx)' = (x
2)' + (3x)' * (tgx)' = 2x + 3 * (1/cos
2 x)
2. f(x) = (x
4 - 12x) arctg(5x+7)
f'(x) = (x
4)' - (12x)' arctg (5x)' +(7)' = 4x
3 - 12 arctg 5 +0 = 4x
3 - arctg 5
(nie wiem dokładnie co z tym arctg... )
3. f(x) = tg(3x-2) + arctg(x
3/7 + 11)
f' (x) =tg 3 -0 + arctg (3/7 x
-5/7 + 0) ?
4. 3x
2 sin x + 4
------------------ = tutaj stosuję wzór (f/g)' = f'g - fg' / g
2
4x
3 + 8 ln x
f'(x) = (3x
2 sin x + 4)' * ( 4x
3 + 8 ln x )- ( 3x
2 sin x + 4) (4x
3 + 8 ln x)'
---------------------------------------------------------------
(4x
3 + 8 ln x)
2
= (3 * 2x * cos x + 0 )* (4x
3 + 8 ln x )- ( 3x
2 sin x + 4) (4* 3x
2 + 8* 1/x)
------------------------------------------------------------------------------------
(4x
3 + 8 ln x)
2
coś dalej muszę liczyć? czy mogę to tak zostawić?
5. f(x) =
√ 3x2 cos2 x + 4 + 1
------------------------------- = ? najpierw pierw.?
x
2 - 7 ln cos
2 x
pomocy!
12 lis 15:54
Mycha: w pierwszym zle, bo tam musisz z mnozenia zrobic
1) (x2+3xtgx)'=(x2)'+(3xtgx)'=2x+ (3x)'tgx +3x(tgx)'=2x+3tgx+3x/cos2x
2) analogicznie do pierwszego plus pochodna zlozona
((x4-12x)arctg(5x+7))'=(x4-12x)'arctg(5x+7)+(x4-12x)(arctg(5x+7))'=
(4x3-12)arctg(5x+7)+(x4-12x)(1/(1+(5x+7)2)) *5
3) typowa pochodna złożona
=(1/cos2(3x-2) )*3 + 1/(1+(x3/7+11)2) *(3/7x-4/7)
4) stosujesz dobry wzor ale zle jest policzona pochodna w liczniku. napisze sam licznik:
(6x*sinx+3x2xosx)(4x3+8lnx)-(3x2sinx+4)(12x2+8/x)
czyli ogolnie tylko pomylka w pierwszym nawiasie -> nie stosujesz wzoru na pochodna
iloczynu
wydaje mi sie ze mozesz to tak zostawic bo i tak raczej nic sie nie uprosci
5) stosujesz ten sam wzor co w czwartym plus pochodna zlozona plus wzor na iloczyn. nie
wiem czy za bardzo nie zagmatwam jak to zaczne tutaj pisac...
12 lis 16:12
b.:
1. (3xtgx)' = (3x)' * (tgx)' a skąd to taki wzór wzięłaś??
2. litości ;) co tu się dzieje? zrób jeszcze raz powoli i spokojnie ;)
najpierw masz iloczyn (...)*arctg(...)
3. musisz poznać wzór na różniczkowanie funkcji złożonej, żeby to policzyć
zacznij jednak od różniczkowania iloczynów ;) czyli pkt 1
12 lis 16:37
b.: no widzę, że się nad Tobą Mycha zlitowała
12 lis 16:38
g.:
5.
f(x) = √3x2 cos2 x + 4 + 1 iloczyn poniżej
------------------------------- = ---------------------------------
x2 - 7 ln cos2 x (x2 - 7 ln cos2 x )2
(√3x2 cos2 x + 4 + 1)' * (x2 - 7 ln cos2 x ) - (√3x2 cos2 x + 4 + 1 )
* ( x2 - 7 ln cos2 x)' =
= 1 / 2 √3x2 cos2 x + 4 + (1)' *(x2 - 7 ln cos2 x ) - (√3x2 cos2 x + 4 + 1 )
* 2x - 7/ cos2 x
= 1 / 2 √3x2 cos2 x + 4 + 0 *(x2 - 7 ln cos2 x ) - (√3x2 cos2 x + 4 + 1 )
* 2x - 7 + tg2 x
12 lis 17:29
Mycha: pierwiastek to pochodna zlozona
oprocz tego ze to jest 1/2
√z tego wszystkiego
to jeszcze musisz policzyc pochodna
funkcji wewnetrznej czyli z tego wszystkiego co jest pod pierwiastkiem
12 lis 17:32
g.: czyli (√3x2 cos2 x + 4)' = √ 6x (-sin)2 x ?
korzystam z tego wzoru : cos x = -sin x ?
12 lis 17:36
g.: tutaj zrobiłam dwa przykłady

proszę sprawdźcie:
korzystałam ze wzoru f
g = f
g ( f' g / f + g' ln f)
1. f(x) = x
2x
x
2x ( (x)' * 2x / x) + (2x)' (ln x) = x
2x * 2x/x + 2 ln x = 2x
2x + 2 ln x
2.
f(x) = (ln x)
arctg x
(ln x)
arctg x * [(ln x)' * arctg x / ln x + (arctg x)' * ln (ln x) ] =
= 1/x * arctg x / ln x + 1/ 1+ x
2 * ln (ln x)
12 lis 19:20
g.: (√3x2 cos2 x + 4)' a to będzie 6x * cos2 x + 3x2 + (-sin2 x) ?
12 lis 19:48
Mycha: jezeli chodzi o sama pochodna pierwiastka to bedzie:
1/(2p{3x2cos2x+4) *(6x2cos2x+3x2*2cosx*(-sinx)
12 lis 20:39
martita: xlnx
13 lis 11:46
Emila: f(x)=9x4-7x3+6x2+4x-45
13 lis 13:17
g.: Mycha dlaczego tam masz 6x2? nie powinno być 6x?
i dlaczego nie tak: (cos2 x)' = 2 * cos x czyli 2*(-sin x) ?
13 lis 13:58
g.: i proszę sprawdź mi te przykłady z 19:20 wczoraj...
13 lis 14:00
g.: dobra już nie trzeba....
13 lis 20:44
kasiek: f(x)=x2=6x=8
22 lis 20:45
asia: czesc to jest całe zadanie, asia
23 lis 11:35
asia: a w tym trójkącie mam podany r= 2/3 h1 a h1= √3
----a
2
23 lis 11:39
gosia: 2x+2y-3x+6y-7x=-2
5x+2y-7x=5-6-2
24 lis 16:31
floryd:
24 lis 16:43
pomarańcza: 5,912
28 lis 22:37
majka: (x+7)(x-1)(x-4)<0
29 lis 13:48
monika: Błagam proszę o pomoc:
Oblicz pochodną:
a) y= 1/3x3-3/2x4+13/5x5-2x6
b) y=5√x3
c) y=(3t+1)7
4 gru 13:01
Basia:
a)
(xn)`=n*xn-1
czyli (x3)`=3x2
(x4)`=4x3 itd
(c*f(x))`=c*f`(x)
czyli (1/3x3)`=1/3*(x3)`=1/3*3x3=x2
itd.
b)
5√x3=(x3)1/5=x3/5
[x3/5]`= 3/5*x3/5-1=3/5*x-2/5=3/(5x2/5)=3/(55√x2)
c)
pochodna funkcji złożonej
u(t)=3t+1
y=u7
[f(u(t))]`=f`(u)*u`(t)
y`=7u6*(3t+1)`=7(3t+1)6*3=21(3t+1)6
piszcie lepiej w nowych okienkach, bo przy takiej liczbie postów prawie nikt juz tu nie
zagląda
4 gru 13:53
asia: g pomożesz jestem na samym początku
6 gru 18:47
kasia: (ln(6x2+25x))'
12 gru 15:04
Basia:
[1/(6x2+25x)]*(12x+25)=(12x+25)/(6x2+25x)
12 gru 15:28
pawel: 1/x+1
16 gru 15:02
nutek22: hejka czy ktos pomoze mi rozwiązac zadania funkcji 2 zmiennych

?oto temat zadania:
W pewnym przedsiębiorstwie funkcja dochodu całkowitego jest funkcja dwóch zmiennych x i
y. Wyznaczyc funkcję dochodu krańcowego dla podanych wartości x , y .Obliczyc wartosc
dochodu krancowego dla podanych wartosci x i y . Wyniki zinterpretowac

R(x,y)=y*
√3x +2y
x=30 - wartośc produkcji I towaru
y=35 - wartośc ......... II towaru
16 gru 17:56
bzyk: pochodna z √2x-6
17 gru 12:02
Mycha: popatrz... to jest pochodna zlozona
√x'=1/(2√x)
(2x-6)'=2
w polaczeniu mamy:
2*1/(2√2x-6)=1/√2x-6
17 gru 12:18
mm4:
17 gru 15:01
saw: ∫1/x+x2
19 gru 08:01
saw: jak obliczyć tą całkę?
19 gru 08:03
xpt: Całka sumy jest równa sumie całek
więc obliczasz
∫1/x+∫x2 i masz wynik
19 gru 10:43
anmario:
coś mi się wydaje, że tu chodzi o całkę:
∫1/(x+x2)
jeżeli tak to jest ona równa ∫1/[x(x+1)] i ułamek pod całką trzeba rozłożyć na dwa ułamki
proste:
1/[x(x+1)]=1/x-1/(x+1)
czyli ∫1/(x+x2) = ∫[1/x-1/(x+1)] = ∫1/x-∫1/(x+1)=ln|x|-ln|x+1|+C
19 gru 19:02
saw: nie ma takiego wzoru na dzielenie całek więc to nie to anmario
nadal nie mam rozwiązania całki
∫1/(x+x2)
19 gru 22:28
19 gru 22:34
xpt: saw - anmario nei dzielił całki. Po prostu zapisał inaczej 1/(x+x2).
Na takiej samej zasadzie możesz mówić, że całka ∫px2 ≠ ∫|x|
19 gru 22:35
saw: Pasuje
nie zwróciłem uwagi na 1/[x(x+1)]=1/x-1/(x+1)
dzięki
19 gru 22:48
saw: jeszcze jedna całka x3/(x+1)
19 gru 23:24
saw: zastosowałem podstawienie x+1=t
wyszedł wynik
1/3*(x+1)3 - 3/2*(x+1)2 + 3(x+1)-ln|x+1|+c
czy dobrze?
19 gru 23:28
anmario: bardzo dobrze
19 gru 23:52
saw: mam jeszcze problem z tym równaniem
y(dy/dx) = (1/2) - (y2/x)
19 gru 23:59
anmario:
To różniczkowe równanie Bernoulliego, po prostych przekształceniach dostajesz, że α=-1
Wobec tego podstawiasz v=y
2. Dostajesz równanie:
v'+(2v)/x=1
z którym chyba powinieneś sobie poradzić. Pozdrawiam
20 gru 00:39
s: x2
28 gru 19:07
anmario:

? To jakiś protest? Zechciał(a)byś nieco rozszerzyć swoją wypowiedź?
28 gru 19:44
s:: Tak! x4
28 gru 20:24
anmario:
Chyba wybrałeś złe forum, stary. Powinieneś pogadać z jakimś psychoanalitykiem, tylko
zanim dasz mu szmal poproś by Cię nie oszukiwał
28 gru 20:33
karolajnK: 2√2 jak z tego obliczyc pochodna?
30 gru 21:53
megi:
= 0 -- bo to stała i nie zależna od x jak każda stała
czyli pochodna poprostu = 0
30 gru 21:55
megi: No ico karolajnK? wiesz już?
30 gru 22:43
karolajnK: dzieki megi juz rozumiem
1 sty 21:42
karolajnK: a jak z tym sobie poradzic?
y=(√x/1-√x)4
y=(x2-3)3 / x3
y=√4x2+2x+1
y=1/√4+x2
y=3√x-1/2x+1 i ostatnie
y= 1/3tg3x
1 sty 21:57
Eta: Nie wiem co masz obliczyć ? Podaj dyspozycję do tego zad>
w tym pierwszym cos chyba źle zapisałas ? sprawdź!
1 sty 22:03
karolajnK: chodzi mi o obliczenie pochodnej , a w tej pierwszej jest
y= √x podzielone przez 1-√x i to wszystko w nawiasie i do czwartej potegi
1 sty 23:38
Eta:
3/ 1
y
' = ------------------- *(4x
2 +2x +1)
' D=R
2
√4x2 +2x +1 bo 4x
2 +2x +1 >0
8x +2 4x +1
y
' = -------------------- = ----------------
2
√4x2 +2x +1 √4x2 +2x +1 D
'= D
1
4/ y= ------
u gdzie u=
√4+x2 D=R bo 4+x
2>0
traktujesz funkcję jako złożoną
czyli y
' = (1/u)
' * u
' * (4+x
2)
'
- 1 1
y
'= -------------- * ------------ * 2x
(
√4+x2)
2 2
√4+x2
- x
y
' = -----------------------
(4+x
2)*
√4+x2 D
'= D
3(x
2 -3)
2 * 2x *x
3 - (x
2 - 3)
3 *3x
2
1/ y
'= ----------------------------------------------- D=D
'= R -{0}
x
6
6x
4(x
2 - 3)
2 -3x
2(x
2 - 3)
3
y
'= ---------------------------------------
x
6
3x
2( x
2 - 3)
2[ 2x
2 -(x
2 - 3)]
y
' = ----------------------------------------
x
6
3(x
2 -3)
2 (x
2 +3) 3(x
2 -3)(x
4 -9)
y
' = ------------------------- = ---------------------
x
4 x
4
wystarczy na dzisiaj! bo juz mi oczy "wysiadaja"

sama widzisz ile to pisania

jutro reszta! może być?
2 sty 00:17
Eta:
No jeszcze
6/
y= 1/3* 1/u
3 gdzie; u= tgx D; sinx≠0 to x ≠ +k*π
podobnie f. złożona
czyli
y
'= 1/3*(1/u
3)
' *(tgx)
'
y
'= 1/3 * -3/ tg
4x * 1/sin
2x
- 1 - cos
4x
y
'= ---------------------= ------------ D
'=D
tg
4x * sin
2x sin
6x
Sprawdzaj ! myslę ,że sie nie pomyliłam

Dobranoc!
2 sty 00:37
mika: lim x2+6x-8
x→2
2 sty 10:49
domi2000: a jaka jest pochodna z √x
babka podała ze to 1/2√x ale nie wiem w jaki sposob
2 sty 13:13
Łukasz obliczyć pochodną: domi 2000, dobrze Ci babka podała pochodna √2 = 1/2√x
2 sty 13:22
Łukasz obliczyć pochodną: tzn. √x = 1/2{x}
2 sty 13:22
Łukasz obliczyć pochodną: f(x)=sin5/x , wie ktoś jaki będzie wynik tej pochodnej funkcji?
oraz f(x)=arcctg2x ?
2 sty 13:25
karolajnK: wielkie dzieki

pewnie ze moze byc
2 sty 13:35
Eta: Dla "mika"
limf(x) = f(2) = 4+12 -8= 8
x→2
2 sty 21:31
przemek: ln2x2+2/3x2+3
5 sty 09:50
Kwiatuch88: oblicz pochodną funkcji f(x)=excos2x
10 sty 11:39
Kwiatuch88: jak to rozpisać

proszę o pomoc
10 sty 11:39
Kwiatuch88: albo takiezadania funkcja popytu ma postaćD(p)=80-0,12p-0,003p2
obecna cena p=60j.p oszacuj jak zmieni się popyt jeśli cena wzrośnie o 1% a jak gdy
wzrośnie o 5%.
10 sty 11:42
mala: 5x
10 sty 20:04
dziekan: xx2
10 sty 23:29
dziekan: jaka bedzie pochodna tego powyzej
10 sty 23:30
JoK: w wykładniku masz x
2
?
11 sty 00:37
JoK: jeśli tak to korzystamy ze wzoru:
(f(x))`=f(x)*[lnf(x)]`
więc mamy
f`(x)=x
x2*[lnx
x2]`=x
x2*[x
2*lnx]`=x
x2[2x*lnx+x
2*1/x]=x
x2[2x*lnx+x]
ale jeśli ktoś może to proszę o sprawdzenie
11 sty 00:47
Sigma: Jest OK
11 sty 00:59
JoK: dzięki
11 sty 01:03
JoK: f(x)=excos2x
f`(x)=excos2x+ex2cosx(-sinx)=ex(cos2x-2cosxsinx)
11 sty 01:06
Sigma:
Dobrze!
Mozna jeszcze "elegancję" wprowadzić

=e
x( cos
2x -sin2x)
11 sty 01:33
Kwiatuch88: dziękuję, elegancko
11 sty 14:14
Kwiatuch88: jak się liczy wypukłość i wklęsłość funkcji

z drugiej pochodnej
11 sty 14:14
Kwiatuch88: zad1.) oblicz lim x-sinx/x3 gdzie x dąży do 0
11 sty 14:18
Basia:
f">0 ⇒ f wklęsła
f"<0 ⇒ f wypukła
f" =0 i f" zmienia znak ⇒ punkt przegięcia
sinx
trzeba skorzystać z tego, że lim ----------- = 1
x→0 x
sinx 1
no i będzie x - ----------- * ------- → 0 - 1*{+∞) = -∞
x x2
11 sty 14:45
Sigma: Chyba tylko tak!
Ja bym tak to zrobiła!
Rozwiń sin x w szereg Taylora ( zobacz to rozwinięcie!
sinx = x/1! - x
3/3! + x
5/5! - ..........
sinx = x - x
3/ 3! + x
5/ 5! - ........
teraz w liczniku mamy L= x - ( x - x
3 /3! + x
5/5! - .....)
L= x - x + x
3/3! - x
5/5! + ..... ( tu zmieniliśmy znaki
L= x
3/3! - x
5/5! + ......
wyłączamy x
3 przed nawias w liczniku ( wiec skróci się z x
3 w mian.
czyli
1/3! - x
2/ 5! + .......
wszystkie wyrazy poza pierwszym dąza do zera!
więc lim = 1/3! = 1/6 bo 3!= 6
odp; lim (x - sin x) /x
3 = 1/6
x→ 0
myślę ,że dobrze! może ktoś potwierdzi
11 sty 15:08
Sigma:
Granice nasze sie różnią
Ty masz - ∞.... ja 1/6
Nie wiem czy możesz tak.... (-1) * +∞= - ∞
w/g mnie to symbol nieoznaczony ! ( czy tak ?)
czy źle myślę ?
11 sty 15:19
Ar: 1/ √(1+x2)
11 sty 15:26
Ar: i trzeba obliczyć pochodną. Ktoś wie jak? Proszę
11 sty 15:26
11 sty 15:27
Ar: w zadaniu jest co prawda napisane (1+x2) do potęgi -1/2, ale nie wiem jak to zapisać
podanymi znaczkami żeby było czytelnie
11 sty 15:31
Sigma: 1 D=R
f(x) = ------------
√z gdzie z= 1+x2 czyli pochodna funkcji złożonej
a to już proste bo (√z)' = 1/2√z (1+x2)' = 2x
f'(x)= 1/2√z ] * (1+x2)'
f'(x) =1/2√1+x2 *2x = x/√1+x2 tyle D' =R
Coś jeszcze?
11 sty 15:32
Ar: just pochodna po x, nic więcej
11 sty 15:32
Sigma: No to dobrze! bo
(1+x2)-1/2 = 1/√1+x2
11 sty 15:34
Ar: dziękuje
11 sty 15:35
Sigma: No tak! wyjaśniłam Ci bardzo przejrzyście !

to pochodna funkcji złożonej ! i tak się ją liczy ok?
11 sty 15:35
Sigma: Piszcie nowe zad. na nowym poście! bo tu już mało kto zaglada
sądząc,że rozwiązane! ok?
11 sty 15:37
Sigma: Która to klasa? czy ze studiów? mogę zapytać ?
11 sty 15:38
pola: pochodna po x z tgx/2,
bardzo proszę o pomoc
11 sty 15:43
Sigma:
f(x) = (1/2)*tgx założ cosx ≠0 D={x; x≠ π/2 +k*π}
f'(x) = (1/2)*(1/cos2x) tyle D' = D
11 sty 15:49
Basia:
Sigma z tym sinusem wzięłaś inną funkcję niź ja, dlatego i granica wyszła inna
Ja liczyłam dla
sinx
x - -----------------
x3
ty dla
(x - sinx)
------------
x3
ale tez bym liczyła inaczej
x (1 - (sinx)/x) 1 - (sinx)/x
------------------- = ---------------
x3 x2
licznik → 0 mianownik →0
stosuję tw. de l'Hospitala
- [ xcosx - 1*sinx] sinx cosx
--------------------- = ---------- - ---------- =
2x 2x 2
sinx /x cosx
--------- - ----------- → 1/2 - 1/2 =0
2 2
11 sty 16:01
Basia:
liczba * ∞ jest symbolem nieoznaczonym ⇔ liczba = 0
(-1)*(+∞) = -∞
(-1)*(-∞) = +∞
patrz ciagi {n} {-n}
11 sty 16:04
Basia:
pomyliłaś się przy rozwijaniu w szereg Taylora
f(n)(a)
f(x) = f(a) + ∑ ------------- (x-a)n
n!
sinx =sin0 + cos0*x / 1! - sin0*x2 /2! -cos0*x3/3! +..... =
0 + x/1! - 0 - x3/3! +...... → 0
11 sty 16:14
Basia:
a nie nie pomyliłaś się muszę to policzyć na papierze, bo się gubię
11 sty 16:20
Basia:
ja się pomyliłam; mianownik zjadłam
11 sty 16:29
Sigma: Nie! w/g mnie taki jest ten szereg!
ale Basiu x/1! = x --- i skraca się z x - x .... =0
zatem w szeregu zminniasz znaki na przeciwne ( to jasne!
wtedy wyłaczysz śmiało x
3
pierwszy wyraz szeregu = 1/ 3! pozostałe zależne od x
więc → 0 czyli granica = 1/6 ( wydaje mi się ,że na " bank"

no ale przeanalizuj!
Tam nie mozna się pomylić bo tylko znaki sie zmienią

( bo to -1 * +∞ --- to mnie nie "pasi"

( symbol nieoznaczony! Tak?
11 sty 16:35
Sigma: Nooo! czyli moje jest ok? tak?

wydaje mi się na 99, 99999 %%%%
11 sty 16:37
11 sty 16:39
Basia:
nawet na 199,999999 %
przeczytaj nowy post do Ciebie
11 sty 16:40
aga: f(x)=(x+2)2/3- (x-2)2/3
to za nawiasem to ma byc ulamek dwie trzecie. pomozcie to rozwiazac. prosze... wykresy
tez potrzebne
12 sty 23:03
mada: f(x,y) = y*ey+sin x
13 sty 17:30
darek: pierdol się
13 sty 18:15
mada: pochodne cząstkowe:
f(x,y) = y*ey+sin x
f'x=y*e
y+cos x
f'y=y
2*e
czy to jest dobrze



?
14 sty 12:11
nana: Oblicz pochodne cząstkowe drugiego rzędu z funkcji:
f(x,y)=cosx*e
3y-5+lnx
jak mam to obliczyc

14 sty 12:17
milan: ln3x
17 sty 13:50
milan: pochodna z tego to ile ln
3x
17 sty 13:50
Bebe: (3ln2x)/x
18 sty 21:04
ja: 52=25
19 sty 01:11
on: a
25
2= 625
19 sty 01:12
valdez: a to 5√ 64
19 sty 18:47
monika: √2x
20 sty 23:20
sdffs: 2√5
21 sty 10:50
ewa: xcosx-sinx
22 sty 09:47
gosia: 2sin3x+3cos2x+6x
22 sty 12:16
Mateusz: Pochodna funkcji f(x)=2sin3x+3cos2x+6x
wynosi:
f'(x)= 6sin2x*cosx - 6cosx*sinx + 6 = 6[sin2x*cosx - cosx*sinx +1]
22 sty 13:09
b.: Test "po drodze". Raczej łącza bo przecież switchy już
się własciwe nie naprawia stawia się nowy przepina kable i "po ptokach". Z kablami
niestety gorzej szczególnie z tymi które nie idą "po wierzchu". Mi kiedyś koparka taki
23 sty 16:33
b.: Test "ble ble"
23 sty 16:38
b.: Tes 2 "RFR"
23 sty 16:39
bbb:
"zzk"

... prosty "test"
23 sty 16:41
Jakub: Test
24 sty 01:26
bartek: y=(tgx)sinx
26 sty 17:12
Paweł: Może cie policzyć? Napiszcie jak to liczcie.
1 f(x)= 2cosx - 3x√x - 2log3x + 6ex
2 f(x)= (x3 - 2x) tgx
3 f(x)= 3√(x2 - 5x + 4)2
Powiedzcie mi kiedy stosujemy twierdzenie a kiedy zasade wewnętrzna/zewnetrza? - jestem
cienki w to.
29 sty 15:54
miko: wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości funkcji y=x-2arctgx
31 sty 20:43
pati: 2cosx
1 lut 17:54
marek: ile wynosi pochodna z 2/√x
2 lut 19:35
przemek: potrzebuje obliczenie pochodnej i pokazanie jak sie to liczy
1
(x+6)ex nad x (a pod) jedynką powinna byc kreska ułamkowa
3 lut 17:12
Marta: cos3(x)
3 lut 20:22
Marta: hmmm pochodna z tej funkcji, jeśli ktoś by mógł rozwiazac
3 lut 20:23
marysia:
f'= -3 sin23x
3 lut 20:25
Bogdan:
f(x) = 2/√x = 2x-1/2, f'(x) = -1/2 * 2x-3/2 = -1/(x√x).
f(x) = (x + 6)ex, f'(x) = 1 * ex + (x + 6) * ex = ex(x + 7).
f(x) = cos3x, f'(x) = 3cos2x * (-sinx) = -3sinx cosx
4 lut 00:00
Eta: Mała poprawka( bez urazy)
w ostatnim - 3 sinx cos2x
4 lut 00:12
Bogdan:
Dziękuję za poprawkę, nie przepisałem wykładnika 2, mimo, że umieściłem go za
pierwszym znakiem równości
4 lut 00:14
sowa: 
ok!
4 lut 00:23
przemek: prosba o rozpisanie pochodnej (x+6)ex bo licze i wychodzi mi inaczej, gdzieś popełniam
błąd
i jeszcze jedna prosba o obliczenie pochodnej(x+6)e1/x
4 lut 19:27
Bogdan:
Dobry wieczór
f(x) = (x + 6)ex f"(x) jest wyżej rozwiązane
f(x) = (x + 6)e1/x f'(x) = 1 * e1/x + (x + 6) * e1/x * (-1/x2) =
= e1/x * (1 - (x + 6) * 1/x2) = e1/x * (1 - 1/x - 6/x2) =
= e1/x * (x2 - x - 6) / x2 = e1/x * (x - 2)(x + 2) / x2
4 lut 23:10
przemek: dziekuje bardzo
4 lut 23:14
Bogdan:
W ostatnim zapisie wkradła sie nieścisłość,
powinno być ... = e1/x(x + 2)(x - 3) / x2
5 lut 11:41
aaaa: y=cosx * ln(3x)
5 lut 13:26
magda: PODAJ POCHODNA FUNKCJI
A) 1/2-X I TTO POD PIERWIastkiem
7 lut 10:24
magda: całość
7 lut 10:24
Bogdan:
y = cosx * ln(3x) y' = -sinx * ln(3x) + cosx * 1/3x * 3
y' = cosx/x - sinx * ln(3x)
√1 1
y = --------- = ---------- = (2 - x)-1/2
√2 - x √2 - x
-1
y' = (-1/2)*(2 - x)-3/2 * (-1) = ---------------------
2(x - 2)√x - 2
7 lut 14:08
przemek: prosze o obliczenie pochodnej wraz z objasnieniem krok po kroku
e1/x (x2-x-6/x2)
10 lut 22:59
JoAn: Hejka, czy może mi ktoś wyjaśnić jak obliczyć pochodną po x i pochodną po y dla takiej
funkcji: f(x,y) = 3x3 +3x2 y - y3 - 15x + 40, proszę o pomoc, bo ciąle siadam na tym
3x2 y. Thnx!
12 lut 13:54
Bogdan:
f'x = 9x2 + 6xy - 15
f'y = 3x2 - 3y2
12 lut 14:28
JoAn: dzieki ogromne! niby proste ale mozna sie machnac
12 lut 15:05
AnnaK: prosze o pomoc mam wzór c=c1+(c2-c1)/(A2-A1)*(A-A1)
musze wyznzczyć pochodne cząstkowe dla każdej zmiennej
19 lut 07:39
s: Witam.
Czy może ktoś sprawdzić poprawność różniczki cząstkowej m
dla
x=[(a-b)*c]/(√m+n)
mi wyszło
dx/dm= - [(a-b)*c]/[2*(m+n)*√m+n]
czy poprawnie?
19 lut 16:52
Basia: poprawnie
19 lut 17:05
Bogdan:
pytanie do AnnyK.
czy zmiennymi są: c1, c2, A, A1, A2 ?
19 lut 17:09
katarzyna: czy mógł by mi ktoś pomóc z tym przykladem ?pochodnej funkcji złożonej y=zw -w-z4
gdzie w=2x3 ,z=4x3-2x+1
20 lut 21:26
katarzyna: czy mógł by mi ktoś pomóc z tym przykladem ?pochodnej funkcji złożonej y=zw -w-z4
gdzie w=2x3 ,z=4x3-2x+1
20 lut 21:27
Bogdan:
Do Katarzyny:
y = (4x3 - 2x + 1)*2x3 - 2x3 - (4x3 - 2x + 1)4 =
= 8x6 - 4x4 + 2x3 - 2x3 - (4x3 - 2x + 1)4 =
= 8x6 - 4x4 - (4x3 - 2x + 1)4
y' = 48x5 - 16x3 - 4(4x3 - 2x + 1)3*(12x2 - 2) =
= 16x3(3x2 - 1) - 8(4x3 - 2x + 1)3(6x2 - 1)
21 lut 12:45
wolz: 5/x
22 lut 14:14
maciek: x/x2+4 jak obliczyc pochodna...?
pilne,prosze
26 lut 15:53
Zbyszek vel AtrurDitu: x/x2+4=0 *x2
x+4x2=0
f(x')=8x
Ja bym to tak zrobił.
26 lut 15:58
Eta:
Maciek!
czy funkcja zapisana jest:
x/( x2 +4) czy (x/ x2 ) + 4 to b. ważne!
26 lut 16:25
Zbyszek vel AtrurDitu: Jeżeli możesz Eta to pomóż zrobić jedno zadanie. Zamieścił je krzysiekk.Dziękuje z góy
26 lut 16:34
kaś: ile jest pochodna funkcji f(x) = z/2 ?
27 lut 15:31
bubu:
1/2
27 lut 15:34
kaś: napewno ?
27 lut 15:34
bubu: może ma być ? f(x) = x/2 to f'(x) = 1/2
a jezeli f(x) = z/2 to z= ....... jakie to z?
27 lut 15:36
kaś: nie no spoko tez mi sie wydaje ze jedna druga, bo z jest jako niewiadoma x, po porstu
inna litera. Dzieki wielkie
27 lut 15:39
Bogdan:
Jeśli byłoby f(z) = z/2, fo f'(z) = 1/2,
ale tu jest f(x) = z/2, skoro nic nie wiemy o z, to trzeba
z taktować jak parametr
i wtedy f'(x) = 0
27 lut 15:47
bubu:
Zgoda! pytałem o z=....
Nie dowiedziałem sie nic na ten temat od Kaś ....
Zatem można się tylko domyśleć ...
a ( w matematyce ma być jasność


)
wtedy f
'(x) = 0 ........ ( na podstawie domysłu)
27 lut 15:54
kaś: kumpel z egzamu mi napisal smsa jaka jest z tego pochodna i nie znam zadnych szczegołów,
podejrzewam jednak ze z wystepuje w funkcji x wiec bedzie 1/2
27 lut 16:53
kaś: wiec bedzie f(z) = z/2 a f'(z) = 1/2
Dziekuje za pomoc
27 lut 16:54
maciek: x/(x2+4) jak obliczyc ?pochodna
27 lut 17:41
Eta:
korzystasz ze wzoru na pochodną ilorazu
g'(x) * p(x) - g(x) *p'(x)
(g(x)/ p(x))' = --------------------------------
p2(x)
1 *(x2+4) - x * 2x
f'(x)= ----------------------------- bo (x)' = 1 (x2+4)' = 2x
(x2 +4)2
x2+ 4 - 2x2 4 - x2
f'(x) = ----------------- = --------------
( x2 +4)2 ( x2 +4)2
27 lut 17:50
888: β43 ∑3 ≈ 3→4345Δ45π534∞4≤53⊂∫43
3 mar 15:58
K.: Jak obliczyć pochodna: 4√tgx (pierwiastek 4 stopnia z tgx)i całke: x(kwadrat)sin xdx ? Z
góry thx
5 mar 12:09
Asia: Pomocy mam obliczyc pochodną f(x)=3x2-4x+1
3-2x
jak to obliczyć

?
5 mar 12:21
Bogdan:
1. f(x) = 4√tgx = (tgx)1/4
f'(x) = (1/4) * (tgx)-3/4 * (1/cos2x) = 1 / (4 * 4√(tgx)3 * cos2x)
2. ∫x2sinx dx = E {dwukrotnie przez części:
u = x2, v' = sinx, u' = 2x, v = -cosx}
E = -x2cosx + 2∫xcosx dx {drugi raz przez części:
s = x, t' = cosx, s' = 1, t = sinx
E = -x2cosx + 2*(xsinx - ∫sinx dx) = -x2cosx + 2xsinx + 2cosx + C
Do K. i Asi.
Po lewej stronie tego pola tekstowego jest instrukcja zapisywania wyrażeń
matematycznych, a nad tym polem tekstowym są przyciski z symbolami.
Asiu, Twój zapis jest nieczytelny, podaj wzór funkcji jeszcze raz.
5 mar 12:54
K.: A tej całki nie można zrobić tak: ∫x
2sinx dx
u=sinx u'=cosx
v'=x
2 v=x
3/3
=x
3sinx/3 - ∫cosx * x
3/3dx= x
3sinx/3 - 1/3∫x
2dx+C= x
3sinx/3 - 1/3 * x
3/3 + C=
x
3/3(sinx-1/3)+C
Proszę o odp.
5 mar 16:59
Bogdan:
Wg Ciebie zachodzi równość:
∫(cosx * x3)/3 dx = (1/3)∫x2dx czyli cosx * x3 = x2
Jak myślisz, czy ostatnia równość jest prawdziwa?
Ponadto, jeśli chcesz sprawdzić poprawność wyznaczonej funkcji pierwotnej, to
wyznacz jej pochodną i sprawdź, czy jest równa funkcji podcałkowej.
Przypominam: ∫f(x)dx = g(x) + C <=> ( g(x) + C )' = f(x)
5 mar 17:13
Majka: 2x+5x-2X
12 mar 22:15
kasia: ∫(x)=x3ln24x
17 mar 18:08
Bogdan:
Domyślam się, że całka jest taka: ∫x3ln2(4x) dx = E
Całkujemy przez części:
u = ln2(4x) v' = x3
u' = 2ln(4x)*(1/4x)*4 = (2/x)*ln(4x) v = x4/4
E = (x4/4)ln2(4x) - (1/2)∫x3ln(4x) dx
Całkę ∫x3ln(4x) dx również rozwiązujemy analogicznie całkując przez części.
17 mar 19:57
Paulinka: Pochodne pierwszego i drugiego stopnia
Czy może ktoś mi pomóc to obliczyć:
1) f(x)= x3- x= 4
2) f(x)= e2x-x{2}
3) f(x)= x * ln2 x
4) f(x)= x2/ ex
5) f(x)= 1/2 x * x-3/x+1
6) f(x)= x/lnx
7) f(x)= cos 4 x
8) f(x)= √2x-x
20 mar 23:26
b.: Hurra mój ukochany post znowu podbity

zapoznaj się ze wzorami:
359
1) bezpośrednio ze wzorów, spróbuj sama
3) pokażę
mamy iloczyn, więc najpierw
f'(x) = x' * ln
2 x + x* (ln
2 x)
i teraz x'=1 (bo x=x
1),
no a ln
2x można zróżniczkować z reguły różniczkowania funkcji złożonych:
mamy tu funkcję kwadratową y
2 (zewnętrzna) nałożoną na logarytm y=lnx,
czyli
(ln
2 x)' = 2y * y' = 2lnx * (ln x)' = 2(ln x) / x
20 mar 23:38
b.: poprawka:
f'(x) = x' * ln2 x + x* (ln2 x)'
(poprzednio zginął mi prim na końcu)
20 mar 23:39
Bogdan:
b.: to ja jeszcze raz podbiję. Mnie się nawet reagować nie chciało na zestaw Paulinki,
a jej pewnie się też nie chciało, ale zajrzeć do swoich notatek lub gdziekolwiek, gdzie
są informacje o pochodnej funkcji. Niektórzy nie wyrośli z okresu, gdy mamusia podawała
gotowe papu i zmieniała pieluszkę, w dorosłym życiu wciąż oczekują na gotowe.
20 mar 23:47
b.: Masz rację Bogdanie, przyznaję, że odpisałem głównie przez sentyment dla tego postu...
20 mar 23:49
Paulinka: A drugiego stopnia?
21 mar 00:03
b.: Spróbuj policzyć coś sama: masz tu wzory
359 i też przykłady od razu,
a jak klikniesz tam Zadania+rozwiązania, to będziesz miała nawet więcej przykładów
a) jest naprawdę prosty - tylko wzór
próbuj, sprawdzimy
21 mar 00:06
b.: A jeśli pytasz o wielomian drugiego stopnia, to
x2 = xn
dla jakiego n?
21 mar 00:09
Eta:
Podbijam

PS: Jak wróci Basia , to ten post przebijemy dwukrotnie

21 mar 00:25
b.: Na wszelki wypadek podbijam, żeby nie zginęło w mrocznych archiwach...
1 kwi 01:17
b: Podbijam
1 kwi 22:03
Eta: Witam
1 kwi 22:09
b.: Jakiś fałszywy b. podbił mój ulubiony post!
2 kwi 00:27
Eta: Pewnie Mickej

...
pozdrawiam więc ..... "prawdziwego"
b
2 kwi 00:35
b.:
8 kwi 21:00
tim: O nie

Zaraz 200!
8 kwi 21:00
8 kwi 21:04
Basia: Piękny portret ! To Ty b. ?
8 kwi 21:06
xpt:
8 kwi 21:08
xpt: Basia! miałaś iść do sklepu a nie mi numeracje przestawiać ! :P
8 kwi 21:09
Eta:
xpt. ....... niestety, ale
202
8 kwi 21:09
Basia: Już dawno wróciłam! Po chałwie tylko papierek został !
8 kwi 21:10
Eta: Wszystko przez Basię ,bo miała być w sklepie
8 kwi 21:10
b.: Nie

chciałem podbić ten post inaczej niż zwykle...
8 kwi 21:11
8 kwi 21:12
8 kwi 21:12
tim: Buuu

, wracać do mojego postu
8 kwi 21:13
Eta: Ooooooo 210

?
podbijam
8 kwi 21:13
8 kwi 21:15
tim: O boże w akademiku? 211 Ciekawe co tam się działo
8 kwi 21:18
xpt: Eta liczyła zadania z matematyki, a co myślałeś ?
8 kwi 21:19
tim: Chyba barany
8 kwi 21:19
8 kwi 21:22
tim: Jak do tego dożyję, i się nie zniechęcę do nauki

...
Ja nie lubię chałwy,. za słodkie
8 kwi 21:24
Basia: A w latach 1976−1989 jeszcze polityka i konspiracja ! Piękne to były czasy !
8 kwi 21:25
xpt: Ja też nie przepadam za chałwą, wolę inne wyroby z dużą ilością cukru
8 kwi 21:25
xpt: Basiu − Ty w tych latach studiowałaś ?
8 kwi 21:26
Basia: Nie aż tak długo ! W latach siedemdziesiątych.
8 kwi 22:49
b.: 222 jest moje
10 kwi 21:32
tim:
11 kwi 10:09
b.: ojej, w ostatniej chwili chyba podbijam... (albo Jakub zostawił ten post jeszcze nie w
archiwum

)
14 kwi 20:40
b.:
21 kwi 16:49
nik: In3x
26 kwi 12:17
@Basia: Z archiwum, jak poinformował mnie Jakub, też można teraz posty wyciągać.
Faktycznie można.
26 kwi 12:21
tim: 
26 kwi 12:21
ol: (x2−5x+4)*sinx
12 maj 15:24
aa: cos2α
19 maj 21:41
mateo1542: y=2x−3 A(−2,1)
1 cze 20:51
Basia: "Po trochu wyciągane z lochu"
1 cze 20:59
monika: y=23x+3,D=R
6 cze 12:01
monika: jak ja mam zrobić dwie trzecie?
6 cze 12:02
monika: y={2}{3}x+3,D=R
6 cze 12:07
Basia: piszesz małe (lub duże jeżeli ułamek złożony) u; potem {licznik}{mianownik}
7 cze 13:33
marta: pochodna cząstkowa ln(x2+5y2x4+1)
19 cze 11:14
Miś:
| | 1 | |
f'x = |
| *( 2x +20y2x3)
|
| | x2+5y2x4 +1 | |
| | 1 | |
f'y= |
| *( 10yx4) |
| | x2 +5y2x4 +1 | |
19 cze 18:58
Miś:
xpt .... sprawdź czy dobrze policzyłam
19 cze 20:12
Nika.: Jak to obliczyć?:(
28 cze 12:05
AS: Zakładam,że x ≠ 0 , wtedy mogę licznik i mianownik podzielić przez x
Uzyskam
x*ln(x + y)
f(x,y) = −−−−−−−−−−
y − 1
df 1
−−(x,y) = −−−−− [x'*ln(x + y) + x*ln(x+y)']
dx y − 1
df 1 1
−−(x,y) = −−−−[1*ln(x + y) + x*−−−−−−]
dx y−1 x + y
df 1 x
−−(x,y) = −−−−[ln(x + y) + −−−−−−]
dx y−1 x + y
28 cze 12:51
Nika.: Dzięki
28 cze 14:49
Nika.: Mam problem jeszcze z jednym przykładem i byłabym wdzięczna za pomoc
28 cze 14:56
AS:
cos(x+y2) u
f(x,y)= −−−−−−− = −− gdzie u = cos(x + y2) , v = √xy − y2
√xy−y2 v
df uy'*v − u*vy'
−−f(x,y) = −−−−−−−−−−
dy v2
uy' = −sin(x+y2)*(2*y) = −2*y*sin(x + y2) 2*y to pochodna wewnętrzna
1 x − 2*y
vy' = −−−−−−−−−−− * (x − 2*y} = −−−−−−−−−
2*√xy − y2 2*√xy − y2
Teraz tylko podstawić do wzoru i uprościć ile tylko się da.
28 cze 15:36
Nika.: Dziękuję ślicznie
28 cze 15:55
Anitka: cos4(sinx) jak tu policzyc pochodna?
29 cze 18:46
Anitka: prosze o pomoc
29 cze 18:46
tEa:
cos4u gdzie u= sinx
f'(x) = [cos4(sinx)]' * ( sinx)'
f'(x)= [−4sin3(sinx)] *cosx
29 cze 19:15
Bogdan:
tEo, myślę, że warto przeliczyć pochodną funkcji f(x) = cos4(sinx) jeszcze raz.
30 cze 01:03
Anitka: no to jest dobrze czy nie?
30 cze 19:12
Anitka: czy moze f'(x)= 4cos3(sinx)*cosx
30 cze 19:17
AS: Ok
30 cze 19:54
tEa:
Fakt

podałam błędnie tę pochodną .....
zatem :
f
'(x) = [4cos
3(sinx) ]*[ −sin(sinx) ]*cosx
f
'(x) = −4cos
3(sinx) *sin(sinx) * cosx
30 cze 20:02
tEa:
AS ....... jak ma w końcu być

bo zgłupiałam ........
30 cze 20:03
Anitka: tEa mozesz to jakoś opisać ? mate matmekończyłam 15 lat temu, o sinusach zapomniałam z 13 lat
temu, teraz na studiach mam pochodne , macierze itd i to jest dla mnie wszystko jasne ale tego
zapisu nie czaje m mozejakas podpowiedź poprosze
1 lip 23:14
AS: Według mnie to tak:
y = z4 gdzie z = cos(u) gdzie u = sin(x)
y' = 4*z3*z'*u'
y' = 4*z3*(−sin(u))*cos(x)
y' = 4*cos3(sin(x))*(−sin(sin(x))*cos(x)
y' = −4*[cos3(sin(x))]*[sin(sin(x))]*cos(x)
Nie zgłupiałaś tEa,bo taki jest wynik jak wyliczyłaś.
Wszystko w porządku.
2 lip 13:30
Angela: Z ktorego roku te posty? 2009?
11 lip 03:04
tim : LIST − GRU (2008)
STY − LIP (2009)
11 lip 09:33
Angela: ok, dzieki...

Bardzo fajna ta stronka i widze ze tez pomocne osoby tu zagladaja... bede tu
zagladac
15 lip 03:22
demola: 2√x
10 wrz 20:09
yamaszka: witam wszystkich!
czy ktos obliczy mi pochodną tej funkcji: y=3x(x−5)
2
z gory bardzo dziekuje bo bardzo mi to potrzebne...

pozdrawim
23 sty 20:18
b.: witam w roku 2010 w moim ulubionym poście

skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu,
albo wymnóż ten wielomian i wtedy będzie już bardzo prosto
spróbuj sama, napisz co Ci wyszło
23 sty 21:37
al@:

jak obliczyć obwód→i pole tego prostokąta
24 sty 11:23
ka*:

nie umiem ułamków i nie wiem ile to wyjdzie pomożesz mi?
24 sty 11:29
tim: Ulubiony długi post.. Ciekawe gdzie jest ten mój z bodajże tysiącem odpowiedzi?

@Jakub, może da się odświeżyć? ... Albo lepiej nie...
24 sty 11:45
tim: Chodziło o temat, nie post.
24 sty 11:46
paziówna: szukaj w archiwum^^ i tam było niecałe 1000 wypowiedzi, 960 bodajże (sama brałam aktywny udział
w rozmowie

)
24 sty 12:58
Jakor: lol, a myślałem, że to jest najdłuższe
24 sty 13:29
24 sty 13:31
tim: Był jeszcze jeden ze mną
24 sty 14:00
Arl: xe(−5x)
15 mar 12:38
Daga: y=sin2x2/3 cos3 x
9 cze 18:50
Daga: y=x √x3+1
9 cze 18:52
Daga: y= sinx/tgx+1
9 cze 18:52
b.: ostatni przyklad: zapoznaj sie ze wzorami na pochodna ilorazu i funkcji tryg.
359
9 cze 21:51
b.: posty powyżej, z 15 marca są z marca 2009?
9 cze 21:52
Zosiaaa: proszę o pomoc w obliczeniu pochodnych w tych przykładach :
a) 2xln(3x) tu trzeba obliczyć monotoniczność i ekstrema
b) sin(ln(3x))
8 gru 17:17
Mati: Kurde, jak ja pojde na studia i bede mial jakies pochodne.. to ja polegne
8 gru 17:36
rod: jak obliczyc pochodne czastkowe funkcji 1/2(x2 + y2) po dx i dy ?
po dx to bedzie 1/2(2x + y2) a po dy 1/2(x2 + 2y)?
14 sty 17:20
supermatma.pl:
Jeżeli liczysz pochodne cząstkowe po zmiennej x, to wszystkie inne zmienne (w tym przypadku y)
traktujesz jak wartości stałe.
14 sty 17:27
rod: God bless you
14 sty 17:36
lola: f(x)=
15 sty 21:32
jabloneczka21: Oblicz pochodną funkcji
f(x)=
√3x+2*tg(2x+1)
prosze o pomoc
8 lut 20:33
Anka: | | (x*cosx)'(2x2−3)−(x*cosx)(2x2−3)' | |
f'(x)= |
| |
| | (2x2−3)2 | |
| | (cosx−xsinx)(2x2−3)−(xcosx)4x | |
f'(x)= |
| |
| | (2x2−3)2 | |
teraz to trzeba poskracać lub zostawić
| | 3 | | 2 | |
f'(x)=(√3x+2)'(tg(2x+1)+√3x+2(tg(2x+1))'=− |
| tg(2x+1)+√3x+2 |
| |
| | 2√3x+2 | | cos2(2x+1) | |
9 lut 09:32
fillju: Proszę o rozwiązanie pochodnej: f(x)=³√tg5x
14 cze 10:44
Ania: il to będzie?{e}x1/2
8 gru 14:50
jhv:

to będzie
π3,42∑⇔21−32
432 Ω=1
8 gru 21:45
b.: jakiś masochistyczny kącik strasznie się rozrósł i przypomniał mi o 'moim' starym wątku

w
górę!
30 gru 00:25
k3m0t: Witam
Czy mógłby ktoś mi pomóc dopiero co zaczynam funkcje pochodne i nie wiem za bardzo jak sobie z
tym poradzić.
z góry dziękuje
23 sty 18:12
ala: ∫xex dx
8 lut 22:22
osobista: pomooooocyyy...
jak obliczyć : pochodne cząstkowe takiego wyrażenia : f(x,y)=xln(x
2y
9)
i ekstremum czegośc takiego f(x,y)= (y
2−2xy) e
(−x)
liczę na Waszą pomoc, bo już tyle się męczę i nie wiem jak to zrobić ...
30 kwi 15:30
30 kwi 15:38
x: f (x) = [(3x + 2)(3x3 +1)]
29 maj 19:29
m: f(x)=4x−sinx
2 cze 16:11
pat: y= 3x ctgx
Jak to zrobic? Pomocy.
21 cze 12:14
b.: ze wzorow na pochodna iloczynu oraz na pochodne wystepujacych tu funkcji, zob.
359
21 cze 14:10
anka: Oblicz pochodną funkcji
5x 6 − 3x4 − 2x + 7
Proszę o szczegółowe rozpisanie
14 paź 15:40
Eta:
Szkoda,że nie wyciągnęłaś postu z 2009 roku
14 paź 15:41
Eta:
f'= 30x5−12x3−2
14 paź 15:42
14 paź 15:42
Eta:
i
300 moje
14 paź 15:43
ICSP: zaraz ktoś usunie dwa posty i wtedy
300 będzie moje
14 paź 15:44
Eta:
14 paź 15:45
Ala: Potrzebuje pomocy proszę o obliczenie pochodnych
y= xe sinx ;
y = (a/x)x
20 lis 12:55
iwona: proszę o obliczenie pochodnej
f(x)= lnx2 − 6x
4 gru 12:13
Olka: | | 1 | | 1 | | 2 | |
( lnx2 − 6x)' = (lnx2)'−(6x)' = |
| * (x2)' − 6 = |
| * 2x − 6 = |
| − 6 |
| | x2 | | x2 | | x | |
4 gru 12:20
gaja: Witam.
Bardzo proszę o pomoc.
Nie wiem jak ugryźć − potrzebuję wyznaczyć pochodną:
Bardzo proszę o pomoc.
5 gru 00:37
:): rozwiaz rownanie
4*4x=3(5x+1)
17 gru 18:54
:): z gory dzieki
17 gru 18:55
kk: pochodna funkcji f(x) = ln x * (3 x3 − x2 )
20 gru 14:45
Eta:
Już nie możesz założyć nowego postu ?
20 gru 15:07
loitzl9006:

Idziemy na rekord!
| | 1 | |
f'(x)= (lnx)' * (3x3−x2) + lnx * (3x3−x2)' = |
| * (3x3−x2) + lnx * (6x2−2x) = |
| | x | |
= 3x
2−x+2xlnx(3x−1)
20 gru 15:36
loitzl9006:
o kurde jest źle powinno być oczywiście 3x2−x+lnx*(9x2−2x)
20 gru 15:38
Eta:
ładny rysunek
20 gru 15:38
loitzl9006:
Dzięki

ciekawe ile jeszcze do rekordu zostało?
20 gru 15:40
Eta:
To
ulubiony post naszego
b , którego pozdrawiam
20 gru 15:45
problem: jak policzyć pochodną od (1−5x)4
5 sty 16:41
m...: pochodna z (8+3) e(−x2)+3
26 sty 14:35
asdf: [ 11(e
−x2 + 3) ] '
26 sty 14:48
Antek: f(x) = (x+sin3x)arctg 2x
jak do tego sie zabrac?
29 sty 22:41
b.: zapoznać się ze wzorami
359 i je zastosować
29 sty 23:13
zancia: lnx−3/x+6
31 sty 18:07
kat: x2log3√tg2x
2 lut 10:48
paula: (x4+4x)lnx
2 lut 14:51
misia: f(x)=2x3+7x oblicz na podstawie definicji pochodnej funkcji w punkcie , prosze o pomoc pilne
3 lut 15:18
mimi: f(x)=ex(sinx+cosx)
5 lut 18:06
mimi: oblicz pochodna funkcji f(x)=ex(sinx+cosx)
5 lut 18:07
mimi: Znajdź granicę funkcji
| | e3x−1 | |
b) lim x→0 |
| |
| | ln(1+3x) | |
5 lut 18:13
Krystian: Oblicz y'(0) dla funkcji:
y=e2(sin2x−cos2x+2)
11 lut 17:24
Krystian: Oblicz y'(0) dla funkcji:
y=e2x(sin2x−cos2x+2)
11 lut 17:27
huehuehue: tam jest y= e2 * (sin2x−cos2x+2) ? czy to wszystko do potega e?
11 lut 17:28
Krystian: chyba tak,
12 lut 07:16
Ja3: Może to ktoś obliczyc f(x)=3tgx+x
13 lut 21:37
13 lut 21:55
duri: obliczyc pochodna x2−x3/3−x4/4
20 lut 20:35
paulina: xln(x2+2)
22 lut 10:26
Roman: | | 2x2 | |
f'(x)=ln(x2+2) + |
| |
| | x2+2 | |
22 lut 10:36
PAULA: f(x)=−(x−1)(x+3)
24 lut 18:49
Krzysiek: MOzesz ze wzoru na pochodna iloczynu
Ale tez mozesz zrobic tak . Wymnoz nawiasy i policz pochodna
24 lut 18:55
Kipic: ooo ale dlugi post od 12 listopada
24 lut 18:56
PAULA: pomożecie
24 lut 18:59
huehuehue: f(x)=−(x−1)(x+3)=−x2−2x+3
f'(x)=−2x−2
24 lut 19:17
maniek: 5x−3
25 lut 13:01
Kasia: Mam policzyć pochodną z [(x−4)3−43]' Wychodzi mi 3(x−4)2 *1−0 Zastanawiam się czy pochodna
z 43 ma być liczona jak pochodna ze stałej = 0 czy ma być 3*42? Z góry dzięki za pomoc.
27 lut 18:50
asdf: stała jest znaną Ci liczbą, a ile jest 4
3? Jeżeli znasz odpowiedź to znasz tą liczbe, czyli 0
27 lut 18:55
Kasia: Dzięki
27 lut 18:58
Anna: Obliczyć pochodne funkcji:
27 lut 22:09
aaa: 3e 2sin3x
28 lut 20:24
huehuehue: f(x)=3e2sin3x ?
f'(x)=9e2sin2cosx
28 lut 20:26
qwerty: Oblicz pochodną funkcji:
1/3x3−3/2x2+2x
1 mar 12:34
huehuehue: | | 1 | | 3 | |
f(x)= |
| x3 − |
| x2 + 2x |
| | 3 | | 2 | |
f'(x)= x
2 − 3x + 2
1 mar 12:52
kowalski: Obliczyć pochodne pierwszego i drugiego rzędu:
x
3*y+ln(x+y
2)

1 mar 15:44
huehuehue:
| d2f | | 2(x+y2)−4y2 | |
| = |
| |
| dy2 | | (x+y2)2 | |
1 mar 15:58
zdun: rozwiąz rownanie roznicowe x(n+2)+4x(n+1)−5x(n)=6
podac rozwiazanie szczegolne i spelniajace warunek poczatkowy x(0)=1 i x(1)=−1
jak ktos potrafi to rozwiazac to bym byl wdzieczny
5 mar 14:04
Piter: x∧3−4x∧2
7 mar 16:55
Piter: Prosze o pomoc w policzeniu tej pochodnej: x3−4x2
7 mar 16:58
Piter: Jak równiez pochodnej: y=xx
7 mar 16:59
Kipic: ale ten post jest już długi niedługo bedzie sie wczytywać kilka minut
7 mar 17:01
esa: pochodna od f(x)=x3+x2−16x−16
25 mar 13:30
huehuehue: f'(x)=3x2+2x−16
25 mar 13:34
Marcel: jak rozwiązać to równanie 2x+7(3x+2)=15?
25 mar 22:22
kasia: y=3sin(3x+5)
18 kwi 22:03
kasia: oblicz pochodne funkcji y=3sin(3x+5)
18 kwi 22:04
Eta:
y
'= 3*cos(3x+5)*3= 9cos(3x+5)
Nudy .......
20 kwi 00:46
ANKA: a jak obl. dalej, znalezc ekstremum
y= 1/4x 4 + 1/3x3+e
y`= x3 + x2 + 0
y = 3x2 + 2x
y = x(3x + 2)
x = 0 , 3x+2 = 0 , x= − 2/3
20 kwi 21:53
madzia198820: Czy może ktoś mi pomóc to obliczyć:
1) f(x)= x2
2) f(x)= x−1
3) f(x)= 1/x
8)
16 maj 12:28
16 maj 16:36
ZdynkY: Chciałbym sprawdzić czy dobrze policzyłem? Oblicz pochodną:
a) x
−1
20 maj 10:33
Bogdan:
Jeśli chcesz sprawdzić, to podaj swoje odpowiedzi
20 maj 12:13
Krzysiek : | | 1 | | 1 | |
No np 1) x−1 to (x−1)'=−1x−1−1=−x−2 =− |
| lub zamien x−1= |
| i masz |
| | x2 | | x | |
20 maj 12:46
Ewa: może mi ktoś pomoc
zad 1 obliczyć monotonicznosc
zad 2 obliczyć granice
| | (n+1)4−(n−1)4 | |
lim= |
| |
| | (n+1)4+(n−1)4 | |
zad 3 obliczyć granicę
| | √x2+1−1 | |
lim= |
| w tym przykładzie x dązy do 0 |
| | √x2+16−4 | |
| | √x−1−2 | |
lim= |
| w tym x dąży do 5 |
| | {x−5} | |
| | cosx−sinx | |
lim= |
| w tym x dąży pi/4 |
| | cos2x | |
| | 1−snix | |
lim= |
| w tym x dązy pi/2 |
| | (3,142−x)2 | |
zad4 obiczyc dziedzinę funkcji ekstrema i asymptoty funkcji
22 maj 10:09
Ewa: Jakby ktoś rozwiązał to proszę odp na email będzie łatwiej kate1289@interia.pl nie mogę sobie z
tym poradzic
22 maj 10:15
wredulus_pospolitus:
skoro nie możesz sobie z tymi przykładami poradzić, to musisz poćwiczyć bo są to typowe
przykłady
w zad4 nawet dziedziny określić nie potrafisz

Kobieto −−− nie rób z nas idiotów ... po prostu nie chce Ci się ... olewasz ćwiczenia z
matematyki, a zaraz sesja i Ci się mrówki w majtkach pojawiły.
Zdradź nam jakie to studia wybrałaś ... jeżeli jakieś techniczne bądź ekonomiczne to z całym
szacunkiem − zastanów się nad zmianą kierunku na pseudohumanistyczny
22 maj 12:52
Eta:
22 maj 13:40
Ewa: Przepisałam treści zadań, to nie oznacza ze czegoś nie umiem. Nie zamiesciłam tego po to żeby
ktoś mi ubliżał tylko po to ze oczekuję pomocy, ale widzę ze dla niektórych to wielki problem
22 maj 14:01
wredulus_pospolitus:
Wybacz, że jak ostro −−− ale niestety ... taka jest brutalna prawda
Podane przez Ciebie zadania to jedne z częściej spotykanych przykładów ... jeżeli nie potrafisz
sobie z nimi poradzić, to znaczy że nie potrafisz całego zagadnienia ... a jeżeli nie
potrafisz całego zagadnienia to nie zaliczysz ... a nawet jeżeli zaliczysz to, w przypadku
studiów technicznych bądź ekonomicznych, odbije Ci się to czkawką na następnych semestrach gdy
będziesz miała bardziej skomplikowane rzeczy
22 maj 14:06
wredulus_pospolitus:
chwila −−− skoro umiesz to czemu nie zrobisz ?
Skoro zamieściłaś zadanie −> nie potrafisz go rozwiązać
A jakiej POMOCY od nas oczekujesz ?
Podpowiem Ci −−− rozwiązanie tego za Ciebie nie jest żadną pomocą
22 maj 14:07
Ewa: miałam te zadania na egzaminie rozwiązałam wszystkie ale mimo to nie zdałam i nie wiem jaki
błąd popełniłam dlatego umieściłam te zadania na forum aby porównać je bo może faktycznie cos
robie źle.
22 maj 14:18
wredulus_pospolitus:
no to wystarczy że byś to napisała ... nie napisałaś
mogłas tez napisac jak rozwiązywalaś ... nie napisałaś
więc napisz nam jak rozwiazywałaś ... wtedy z pewnością każdy z nas cierpliwie i spokojnie Ci
wskaże ewentualne błędy i doradzi co zrobić aby się one nie powtarzały
tak więc −−− czekamy
22 maj 14:23
Krzysiek : Ewa. naawet 1 nie umiesz robic.?
| | an+1 | |
Badasz monotonicznasc ciagu albo liczac roznice an+1−an albo iloraz |
| i albo |
| | an | |
jest <0 to namalejacy lub >o rosnacy
| | 3−3n2 | | 3−3(n+1)2 | | 3−3n2−6n−3 | |
Npa) an= |
| to an+1= |
| = |
| = |
| | 2n+2 | | 2(n+1)+2 | | 2n+4 | |
| −3n2−6n | | −3n2−6n | | 3−3n2 | |
| teraz a[{n+1}−an= |
| − |
| do wspolnego |
| 2n+4 | | 2n+4 | | 2n+2 | |
| | (−3n2−6n)(2n+2)−(3−3n2)(2n+4) | |
mianownika i mamy = |
| po przeksztalceniach |
| | (2n+4)(2n+2) | |
| −6n2−18n−12 | |
| licznik rozkladam na czynniki i |
| (2n+4)(2n+2) | |
| | −6(n+2)(n+1) | | −6(n+1) | | −6n−6 | |
= |
| = |
| = |
| i teraz najwazniejsze Wiadmo ze |
| | n+2)(n+4) | | n+4 | | n+4 | |
n nalezy do liczb
NATURALNYCH to jesli tak jest licznik bedzie zawsze
ujemny
(wstaw sobie np za n=2 i policz licznik ) natomiast mianownik bedzie
dodatni wiec
minus i plus daje minus czyli to wyrazenie bedzie ujemne czyli < 0 Wiec ciag bedzie
malejacy
Zrob tak samo 2 przykllad
22 maj 15:59
Krzysiek : Tak nawiasenm mowiac to kolega ma racje i do obrazania jeszce mu daleko.
Naprawde nie wiesz jak wyznaczyc dziedzine w zadaniu nr 4 ? Przeciez to lieeum lub technikum i
| | A | |
caly czas pisza o ty na forum ze jesli masz wyrazenie postaci |
| to B nie moze rownac |
| | B | |
sie 0
22 maj 16:13
Bartek: Chyba koledze się tam wkradł błąd (n+2)(n+4)=(n+4)
22 maj 17:47
Krzysiek : Panie Bartku chyba nie gdzyz to n+2 jest w liczniku i w mianowniku i sie skrocilo
22 maj 18:49
apolityczny: o co w tym fszystkim chodzi?
22 maj 21:25
Krzysiek : Jak nie wiesz o co chodzi, to chodzi o kase
23 maj 07:33
Ewa: sPRAWDZI KTOŚ CZY MAM DOBRZE
f(x)= x3−1x2−3x+2
f(x)= (x−1)(x2+x+1)(x−1)(x−2)
= x−3+ 7x−7(x−1)(x−2)
f`(x)= 2x2+4x+1(x+2)2
= (x+2+√3)(x+2−√3)(x+2)2
f max= −2−√3
f min= −2+√3
23 maj 11:54
wredulus_pospolitus:
źle

źle pochodna wyliczona została
błąd przsy skracaniu
23 maj 12:01
Ewa: możesz napisac jak powinno być

?
23 maj 12:13
wredulus_pospolitus:
| (x+1)(x2+x+1) | | x2+x+1 | |
| = |
| |
| (x−1)(x−2) | | x−2 | |
| | (2x+1)*(x−2) − (x2+x+1)*(1) | |
f' = |
| = ... |
| | (x−2)2 | |
23 maj 12:14
Ewa: pochodna 1 wyszła
x2−3x−3(x−2)2
23 maj 12:22
Krzysiek : Ewa zle policzony licznik
Licze sam licznik (2x+1)(x−2)−(x2+x+1)=2x2−3x−2−x2−x−1=x2−4x−3
23 maj 12:34
Ewa: Dzięki faktycznie zjadałam 1 x
23 maj 12:40
Krzysztof: Próbowałem pomóc koleżance rozwiązać zad 2 ale powiem ze mimo iż miałem matme to nie mogę
rozwiązać może ktoś podsunie pomysł bo nie wiem jak ruszyc a widać ze dziewczyna zdesperowana
jest
23 maj 13:46
wredulus_pospolitus:
mówimy o Ewie i jej wczorajszym zestawie zadań

nie ... napisala że miala te zadania na egzaminie i ze je rozwiązała a i tak nie zdała
a więc czekamy aż zaprezentuje swoje rozwiązania −−− wtedy jej pomozemy pokazując (ewentualne)
błędy i doradzimy jak rozwiązywać tego typu zadania w przyszłości
ale nim tego nie zaprezentuje −−− to nie mam o czym mówić
idiotów z nas robić nie będzie
23 maj 13:49
Ewa: zad 4 b Sprawdzi ktoś
f(x) x3+1x2−2x−3
f(x) x+2 7x+5(x+1)(x−3)
asymptota pionowa x=3
asymptot a ukosna y=x+2
Pochodna
x2−6x+2x−3)2
(x−3+√7)(x−3−√7)x−3)2
fmax = −3−√7
fmin= −3+√7
23 maj 14:57
Nienor: Blade pojęcia nie mam jak ci ta pochodna wyszła. Ma być:
| | 3x2(x2−2x−3)−(x3+1)(2x−2) | |
f'(x)= |
| =
|
| | (x2−2x−3)2 | |
| 3x4−6x3−9x2−2x4+2x3−2x+2 | | x4−4x3−9x2−2x+2 | |
| = |
| =
|
| (x2−2x−3)2 | | (x2−2x−3)2 | |
| (x+1)2(x2−6x+2) | | x2−6x+2 | |
| = |
|
|
| [(x+1)(x−3)]2 | | (x−3)2 | |
Mianownik na znak nie wpływa.
f'(x)=0⇔ x
2−6x+2=0 Δ=36−8=28
x=3−
√7 ⋁ x=3+
√7
23 maj 15:09
Ewa: Ja to w skrócie pisałam bo nie mam za bardzo czasu pisać całych zadań wyszło mi to samo gdybym
na końcu tego znaku − do 3 nie dała
23 maj 15:54
Nienor: Tak, ale dziwnie to zapisałaś. Trzeba się domyślać o co chodzi.
23 maj 17:07
Krzysiek : Ewa. Ulamki pisz za pomoca duzej litery U bedzie lepiej widac.
23 maj 19:00
Ewa: zad 3
| | cosx−sinx | |
lim |
| |
| | (cosx−sinx)(cosx+sinx) | |
23 maj 19:28
Artur z miasta Neptuna:
Dobrze
24 maj 12:14
patrycja: 7*(2x+15)−28=35*(1−x)−7
10 cze 15:15
asdasd: ( 48 − 2x ) * ( 18 − 2x ) * x
17 cze 00:56
Robert: wiecie ile moze wynosi pochodna
ln2x/x
25 cze 20:50
b.: wiemy
25 cze 21:49
Aga: Oblicz pochodną funkcji y=(cos x) do potęgi x
2 lip 13:00
b.: zastosuj wzór ab = eb ln a, a potem wzór na pochodną funkcji złożonej
2 lip 13:51
Aga: ln(x3−7)/(x2−4)
4 lip 21:32
Aga: granica lim x−2
4 lip 21:33
Melon: | | 1 | |
y = (xarctg3x) y = x2+ |
| lnx Basiu umiesz to rozwiązać   |
| | 2 | |
8 wrz 14:27
leszcz:
proszę o sprawdzenie
13 wrz 22:27
ZKS:

.
13 wrz 22:35
Eta:
Omg

post z
2008 roku
13 wrz 23:00
masakra: Hej. Pomoże mi ktoś w rozwiązaniu? Mam obliczyć pochodne:
a) f(x)= ln(tg2(3x)) + e1−x/2x+3 + √cos2 x
b)f(x)=ln(ctg3(2x)) + e2x+1/1+x + √sin2 x
8 lis 19:01
kasia: (cosx+sinx)*(cosx−sinx)
20 lis 12:22
kubaaaa: oblicz pochodna funkcji: pierwiastek 3 stopnia z pierwiastek z x.
20 lis 18:21
kubaaaa: oblicz pochodna funkcji: (1+x) *√1−x
20 lis 18:23
kl:
(3*x2−2)2
26 lis 19:30
Julka: 2x3+3x(k+2)x−6
30 lis 18:21
pata: jak obliczyć drugą pochodną y= (arc sin x )2
3 gru 11:42
kubaaaa: oblicz iloraz trybu aplikacji o wyrazie ogolnym an−2 = 1 − an+√a−1
5 gru 16:24
kubaaaa: udowodnij toższamość trybu o wyrazie mniejszym od ap{3n2 − 9} + 6a−n+2
7 gru 13:28
Angie: f(x) = sin(√1+x2)
9 gru 14:04
Angie: mógby ktoś pomóc to rozwiązać
9 gru 14:04
john2: (sin(
√1 + x2)' =
Zastąp sobie
√1 + x2 = y
i skorzystaj z ostatniego wzoru
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
(siny)' = cosy * y'
Zamieniam z powrotem y =
√1 + x2
cos(
√1 + x2) * (
√1 + x2)'
Teraz zastąp sobie z = 1 + x
2 itd.
9 gru 14:46
Karpiu: a jak obliczyc pochodna z f(x)=tgx * ecosx i f(x)= ex * sin(5x−1)
* − mnożenie
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam Karpiu
30 gru 13:10
john2: Korzystasz z (f * g)' = f' * g + f * g'
30 gru 13:16
k2: oblicz pochodną
3sinx*3x
6 sty 15:11
k2: czy to będzie
3cosx*sinx*3x+3sinx*3
6 sty 15:15
wike: kto mi to obliczy prosze
11 sty 11:16
john2: tam jest 3 * sin(x) * 3x?
11 sty 11:27
k2: tak
13 sty 11:42
john2: (9xsinx)' = 9(xsinx)' = 9 * [ (x)' * sinx + x * (sinx)' ] = dalej spróbuj sam(a).
13 sty 14:55
k2: wielkie dzięki
14 sty 12:26
o9n3a: f(x)=(2 pierwiastki x+4)*arctg4x
21 sty 17:46
mini: f(x)= 5 sin (1−5x2+x4)4
21 sty 20:17
mini: pochodną proszę
21 sty 20:18
mini: kto pomoże
21 sty 20:21
sandra: Hej, błagam czy mógłby mi ktoś rozwiązać 2 przykłady? Zupełnie nie umiem tego zrobić, a jeśli
nie rozwiążę tego to nie zostanę dopuszczona do egzaminu

!

Jest to z działu zastosowanie funkcji zmiennych w ekonomii, muszę wyznaczyć ekstremum:
1.f(x,y)= y√x − y
2+6y−x
2.g(x,y)=x
2+y
2+2xy
W obu przypadkach rozwiązałam fx(x,y), fy(x,y), fxy(x,y), fyx(x,y), (fxx(x,y), fyy(x,y).. ale
nie wiem co dalej zrobić.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
22 sty 11:09
mati: 3x−1/x2−4
26 lut 20:07
nick: −x2+
6 mar 11:16
Arek: f(t) = 8 sin(16t) − 24e6t
18 mar 13:03
Tanik: cos(PI)x
ctg(PI)x − −−−−−−−−−−−−−−
2sin3(PI)x
poprosze o pomoc w policzeniu pochodnej
23 mar 13:45
samii003: oblicz pochodną funkcji:
y'=(arctg13)
4 kwi 18:40
daras: przewiń sobie w górę, tu jest ponad 400 postów, na pewno znajdziesz wskazókę lub gotowe
rozwiązanie
wysil się trochę
5 kwi 07:20
Anonim:
y' = 0 , bo arctg13 jest liczbą < π4
5 kwi 07:27
kamila: 2(x−1)+3(x−2)=7
24 kwi 13:20
Jula: pomóżcie z całką:
sin*cos/ (1/4*pierwiastek 4 stopnia z4)
7 maj 15:55
zawodus: Napisz w nowym temacie to ci pomogę
7 maj 16:01
kulka: proszę o pomoc (−y(x+y)−1+xy)/((1+(1−x*y)2/(x+y)2)*(x+y)2)
3 cze 23:46
julek: pochodna z ((ln(3x))tgx)
1 lip 21:27
julek: pomozcie
1 lip 21:28
zawodus: nowy temat
1 lip 21:29
b.:

Test.
∞
12 sie 18:42
Kasia: całka z (2x2+3x+1)e2x dx
3 wrz 16:20
Kasia: proszę o pomoc w rozwiązaniu
3 wrz 16:20
Sherry: Może mi ktoś pomóc, nie mam pojęcia jak się za to zabrać

f(x)= pierwaistek z ln(x
2−3x+3)
22 paź 12:14
ada: lim x2 − 6x +5 mianownik x2− 25 x zbliża się do 5
24 lis 19:05
kropeleczka: x6+2/x2+2p(x)+18
25 lis 11:18
kropeleczka: Trzeba wyznaczyć pochodną
25 lis 11:20
J:
..założ nowy temat ...
25 lis 11:24
Jaskuła: oblicz pochodną funkcji:
a) f(x)= ln √1+x2
b) f(x)=13e (ln x + x3)
5 gru 15:00
J:
..załóz nowy temat ...
5 gru 15:01
trdgfggfgbbbbbbbbbbbbbbbb:
12 gru 20:53
trdgfggfgbbbbbbbbbbbbbbbb: jajo
12 gru 20:54
ann1234: oblicz pochodną.
y=(2arccos√x/2)− √3x−2x2
21 gru 15:44
ann1234: jak sie zakłada nowy temat?
21 gru 15:59
Ewelina: Pomocy
muszę obliczyć pochodną a nie mam pojęcia jak
ln(4x2+57x)
4 sty 12:12
Mattt: pomóżcie. oblicz pochodną funkcji
a) 4x5/cos(4x) x=π
b) sin(5x)e4x x=π/4
4 sty 12:16
4 sty 12:16
Mikołaj: Znaleźć taką liczbę naturalną n, że rozwiązanie równania
f(x) = 0
leży w przedziale [n;n+ 1), jeśli:
a) f(x) = 6x+x7−264000;,
b) f(x) = 672lnx+6x−46400
Jeśli mi ktoś pomoże będę bardzo wdzięczna
4 sty 13:33
Ewelina: Obliczyć całkę :
∫(6x2+5)ln(4x)dx
10 sty 14:13
tom: Przedstaw wyrażenie
w postaci (jak najprostszej) sumy algebraicznej: 4(x−1)(x+1)−[2(x+1)]2
19 sty 17:27
Gimi: Witam mam problem i proszę o szybką pomoc
całka (2−(x − 3)2x2 sinx)) sinx dx
21 sty 13:50
kaka: oblicz pochodna f(x)=(1−3 x2)(x2+x)
f(x)=5x−1/ x2
24 sty 09:06
lala: oblicz pochodną funkcji
y=3x4−4x3+x2−3
31 sty 17:13
aaa: y'=12x3−12x2+2x
4 lut 23:26
aga: x+4/3x−5
5 lut 12:53
Robert: 2ex4−2x+18
6 lut 21:03
konczita: calka x2*√(3x3−5)
8 lut 11:53
basia: (x`3+1/x`2)e`X=
9 lut 18:06
aaa: (x+1)2 / x2 + 1
17 lut 00:03
dfgh: f(x)=x2−ln(x*2−1)
23 lut 16:55
Elka : 3x − o,5x
2 mar 16:39
ELF: z=arctg(xy2)
22 mar 11:00
Dziadek Mróz:
22 mar 11:18
31231: elo
26 mar 16:30
m k: 1/2x−2=x+2
26 mar 19:30
m k:
26 mar 19:31
m k:
26 mar 19:33
m k: 2+2=
26 mar 19:34
m k: 1+1=
26 mar 19:37
m k:
26 mar 19:54
art: (1/4x2−1/2lnx)'
15 kwi 09:46
J:
zapisz porządnie i najlepiej załóż nowy temat
15 kwi 09:53
Klaudiaaaaa: Oblicz pochodną funkcji f(x)=(2x
4−3x
2+6)(x
2−3).
POMOCY muszę to mieć na piątek

!
22 kwi 19:45
Klaudiaaaaa: Oblicz pochodną funkcji f(x)=(2x
4−3x
2+6)(x
2−3).
POMOCY muszę to mieć na piątek

!
22 kwi 19:46
b.: Tu masz potrzebne wzory:
359, a tu
2061 podobne zadanie z rozwiązaniem.
22 kwi 23:13
`Aga: Witam wszystkich. Czy może mi ktoś pomóc z takim zadaniem? Znaleźć pochodną funkcji
z = arctg yx w punkcie M[12; √32] na okręgu x2+y2−2x=0 w kierunku tego
okręgu.
Pochodne w punkcie mam policzone, tylko nie wiem co zrobić z tym okręgiem.
19 wrz 08:39
daras: a nie mogłabyś założyć nowego postu żebym nie musiał się jako
pięćsetny tutaj dopisywać
19 wrz 09:44
`Aga: Właśnie to zrobiłam. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
19 wrz 10:31
justyna: f(x) = (2x3−4) (x4+x)
22 paź 17:07
mnhb: Oblicz pochodną funkcji: y=0,5ctg2x+lnsinx
2 lis 10:58
ola: √5tgx−2ctgx
12 lis 17:44
nnn: f(x)=2ex*sinx
7 gru 00:04
Eta:
Już nie miałeś /aś gdzie napisać?
7 gru 00:32
Eta:
Post założony 7 lat temu
Nikt nie będzie go chciał przewijać !
7 gru 00:34
daw: Oblicz pochodna od x5+4x+8
8 gru 14:14
b.: > Nikt nie będzie go chciał przewijać !
Jak to nikt!

@nnn:
ze wzoru na pochodną iloczynu
f'(x)=2e
x sin x + 2e
x cos x
@daw:
(x
n)'=nx
n−1 (n≠0), oraz (funkcja stała)'=0,
stąd np. (x)' = (x
1)' = 1x
0 = 1 (też dla x=0)
8 gru 14:18
Eta:
Hej
b 
Zapomniałam,że to Twój "ukochany" post
8 gru 16:35
jusT: Oblicz pochodną:
f(x)=ctgx (x ln x − tgx)
8 gru 20:56
kaja: pochodna rzędu czwartego funkcji:
a) f(x)=(3x−2)5
b) f(x)=x3+sin3x
19 gru 19:20
sushi_gg6397228:
załóz nowy temat
19 gru 19:35
b.: licz cierpliwie kolejne pochodne:
a) f'(x) = 5(3x−2)4 * (3x−2)' = 15(3x−2)4.
f''(x) = 15*4*(3x−2)3 * 3,
...
19 gru 20:46
Eta:
Ile jeszcze razy będzie odświeżny ten post?
19 gru 20:53
Eta:
Założono go w 2008 r czyli ponad 7 lat !
19 gru 20:55
Nieogar: Jak policzyć: y'=cos2(sin1/x+3)2
19 gru 21:17
b.: Co Wam przeszkadza odświeżanie tego postu? Jeśli pytanie dotyczy obliczania pochodnej, to jak
najbardziej tu pasuje

@Nieogar: tam ma być y=..., a chcesz y' policzyć?
20 gru 10:20
Eta:
Spokojnie
b 
Niech odświeżają jak lubią .....zauważyłam tylko ,że to post sprzed 7 lat !
20 gru 12:06
magdaaa: y= ex(x+3)
Wie ktoś jak policzą tą pochodną i ekstreme ?
10 sty 18:21
duzepe: {cos3x}
21 sty 03:07
Jadzia: 1/2 a 2 x 4 x (−a) x (5) =
1 lut 17:33
Karol: Proszę o pomoc! Oblicz drugą pochodną funkcji y=arccosx
2 lut 21:07
sss: cos4x3−6
20 lut 04:06
yht:
(cos4x3−6)' = −sin4x3*12x2−0 = −12x2*sin4x3
20 lut 07:23
Jack: 
?
20 lut 11:28
asd: ♥
17 maj 20:32
Gosia: lim→1/3 3x−1/√3x−1
9 cze 11:13
Gosia: Ktoś pomoże to wyliczyć?
9 cze 11:14
Jerzy:
Założ nowy temat , a nie ciagnij tego tasiemca
Pomnóż przez sprzężenie mianownika
9 cze 11:20
Gosia: czyli?
9 cze 11:25
iza: 5x+7 1) X= −2 2) x=0 3) x=−3
19 wrz 16:05
Maja: f(x)=(sinx + tgx) cosx
Oblicz pochodną
24 lis 21:03
yht:
f'(x) = (sinx + tgx)' * cosx + (sinx+tgx) * (cosx)' =
| | 1 | |
= (cosx+ |
| )*cosx + (sinx+tgx)*(−sinx) = |
| | cos2x | |
| | 1 | |
= (cosx+ |
| )*cosx − sinx(sinx+tgx) |
| | cos2x | |
24 lis 21:27
yht:
Na początku wzór na pochodną iloczynu, potem liczenie elementarnych pochodnych
24 lis 21:28
miczi: y=3√x/x2+1
obliczy ktos pochodna ?
1 gru 13:59
Jerzy:
Tak, ale załóż nowy temat.
1 gru 13:59
Iwona: f(x)= ((2
x)*ln(x))/(x+ sqrt((x
2)+2x+3)),
jak wyliczyć f'(x) ?
10 gru 15:04
Kacper:
Nowy temat.
10 gru 15:11
Beata: γ=1/cos4*x
5 lut 10:52
Eta:
| | 1 | |
y'=− |
| *(cos(4x))' =............. |
| | cos2(4x) | |
5 lut 14:01
Asia: (ex)*(e(−x)−(ex)*(e(−x)/((ex+e(−x))2=
29 mar 15:54
KPX: (2x3−1)(4x+5)
14 maj 21:00
KPX: jaka z tego pochodna ?
14 maj 21:01
AiO: Wymnoz nawiasy i policz pochodna
14 maj 21:03
Seba: f'(x)=(2x+1)(x2+3)−(x2+x+4)*2x/(x2+3)
7 paź 16:10
Seba: Oblicz pochodną
7 paź 16:11
vaaampireheart: Oblicz pochodną
y=sinx*7x
21 sty 16:40
temat:
załóż nowy temat
21 sty 17:26
kalkulator:

.,..,
21 sty 18:37
Pawel: jaka będzie pochodna funckji (x3−1) razy pierwiastek z x?Nie mogę tego zrobić
18 kwi 21:03
iteRacj@:
f(x)=(x
3−1)
√x , x≥0
| | 1 | |
f'(x)=(x3−1)'√x +(x3−1)(√x)'=3x2*√x +(x3−1) |
| = |
| | 2√x | |
| | x3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
=3x2*√x + |
| − |
| =3x2*√x+ |
| x2*√x − |
| = |
| | 2√x | | 2√x | | 2 | | 2√x | |
18 kwi 23:06
iteRacj@:
19 kwi 00:00
sraka231: arctan(2x−3y)
19 gru 19:50
iteRacj@: wątek 550+ powrócił?
20 gru 08:01
Mariusz:
| | f(x+Δx)g(x+Δx)−f(x)g(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | f(x+Δx)g(x+Δx)−f(x)g(x+Δx)+f(x)g(x+Δx)−f(x)g(x) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | (f(x+Δx)−f(x))g(x+Δx)+f(x)(g(x+Δx)−g(x)) | |
limΔx→0 |
| = |
| | Δx | |
| | f(x+Δx)−f(x) | | g(x+Δx)−g(x) | |
limΔx→0 |
| g(x+Δx)+limΔx→0f(x) |
| |
| | Δx | | Δx | |
| | f(x+Δx)−f(x) | | g(x+Δx)−g(x) | |
limΔx→0 |
| limΔx→0g(x+Δx)+limΔx→0f(x)limΔx→0 |
| |
| | Δx | | Δx | |
Tutaj widać że aby wzór był prawdziwy musimy założyć ciągłość przynajmniej funkcji g(x)
Przy takim założeniu mamy
f'(x)g(x)+f(x)g'(x)
20 gru 09:14
20 gru 09:31
Mariusz:
Jeżeli nie ma to być funkcja uwikłana to można policzyć pochodne cząstkowe
a także napisać różniczkę zupełną
20 gru 09:34
student:

moje arcydzieło
20 gru 15:10
michu: Proszę o pomoc!
Jak to policzyć?
f(x)=xtg4√3x+2
12 sty 21:44
ad: 𝑙𝑛√(𝑡𝑔(𝑥2+1) )
13 mar 13:06
Mark Angelo: Cześć! Widzę, że pracujesz nad pochodnymi funkcji, co może być nieco skomplikowane. W przypadku
Twoich obliczeń, szczególnie w punkcie 2, pamiętaj, że pochodna arctg to
(1/1 + (5x + 7)
2) . 5 .W punkcie 4, kontynuuj obliczenia, aby uprościć wynik. Jeśli masz
pytania dotyczące konkretnych kroków, śmiało pytaj!
https://ricepurity-test.org/
13 sie 06:27