|
|
| ||||||||||||||||||||||
Wykaż, że | + | = | ||||||||||||||||||||||
| 11n! | n!(n−10) | |||
lewa strona= | + | |||
| 11!(n−10!) | 11!(n−10)! |
| n ! | n ! | |||
L = | + | = | ||
| 10 ! * ( n − 10) ! | 11 ! * ( n − 11 ) ! |
| 11* n ! | n ! *( n − 10) | |||
= | + | = | ||
| 10 ! *11*( n − 10) ! | 11 ! * ( n − 11 ) ! * ( n − 10) |
| 11 * n ! | n ! * ( n − 10) | |||
= | + | = | ||
| 11 ! * ( n − 10 ) ! | 11 ! *( n − 10) ! |
| 11 n ! + n ! *( n − 10) | (11 + n − 10)* n ! | |||
= | = | = | ||
| 11 ! * ( n − 10) ! | 11 ! *( n − 10) ! |
| ( n + 1)* n ! | ( n + 1 ) ! | |||
= | = | = | ||
| 11 ! * ( n − 10) ! | 11 !* ( n − 10) ! |
| ( n + 1 ) ! | ||
= | = P | |
| 11 ! * ( ( n + 1) − 11) ! |