Wyznacz argumenty i naszkicuj wykresy funkcji.
wajdzik: | | 2 | |
Dane są funkcje: f(x)= |
| , g(x)=|x+1|. Wyznacz te argumenty x, dla których funkcja f |
| | x−2 | |
przyjmuje wartości mniejsze niż funkcja g. Naszkicuj wykresy funkcji f i g w jednym układzie
współrzędnych i zaznacz na osi OX zbiór rozwiązań nierówności.
Na początku naszkicować funkcje f? Jakieś wskazówki co do tego zadania?
5 mar 17:46
asdf: pierw dziedzina:
x ≠ 2
miejsce zerowe w. bewzględnej to:
x = −1
przedziały i jazda
5 mar 17:49
wajdzik: { x+1≥0 { x+1<0
| | 2 | | 2 | |
{ x+1> |
| V { −x−1> |
| |
| | x−2 | | x−2 | |
x≥−1 x∊<−1,+
∞)
| | −1−√17 | | −1+√17 | |
x1= |
| , x2= |
| , x3=2 |
| | −2 | | −2 | |
| | −1+√17 | | −1−√17 | |
x∊(−∞, |
| ) U (2, |
| ) |
| | −2 | | −2 | |
To jest dobrze? Zabieram się za x+1<0
5 mar 18:51
wajdzik: x<−1
x∊(−
∞,−1)
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
x1= |
| , x2= |
| , x3=2 |
| | −2 | | −2 | |
| | −1+√5 | | −1−√5 | |
x∊(−∞, |
| ) U ( |
| ,2) |
| | −2 | | −2 | |
5 mar 18:55
wajdzik:
5 mar 19:03
wajdzik:
5 mar 19:07
wajdzik:
5 mar 19:13
wajdzik: Mógłby ktoś pomóc?
5 mar 19:21
wajdzik:
5 mar 19:31
krystek: dla x≥1 i x≠2
(−x2+x+4)(x−2)>0 ( zapomniałeś o mianowniku
dla x<1 analogicznie
5 mar 19:40