Odwrotność sumy pierwiastków wzory Vieta
Matura 2013: Rozwiązałem takie zadanie lecz nie jestem pewien odpowiedzi. "Dla jakich wartości parametru m
odwrotność sumy pierwiastków równania 2x+m(1−x
2)=2+2x
2 jest dodatnia ?" . I teraz tak
| | 1 | |
podalem 3 warunki a≠0 ; Δ≥0 ; |
| >0 . Rozwiązałem te 3 warunki i sprawdziłem co się |
| | x1+x2 | |
dzieje gdy m=−2 czyli gdy a=0, pierwiastek wyszedł dodatni. Czy mam to uwzględnić w odpowiedzi
? Jeżeli w zadaniu jest napisane o sumie pierwiastkow a gdy a=0 to wtedy jest tylko jeden
pierwiastek ? Proszę o wytłumaczenie. Wynik mi wyszedł m∊(−2,−
√3> ∪ <
√3,
∞)
5 mar 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
w zadaniu jest użyta liczba mnogą ... co za tym idzie −−− pierwiastki muszą być (conajmniej)
dwa ... gdy a=0 masz do czynienia tylko z jednym miejscem zerowym, a co za tym idziesz −−− nie
należy do rozwiązania
tak samo gdy Δ=0
5 mar 13:48
krystek: Jeżeli otrzymasz równanie liniowe to nie możemy mówić o sumie pierwiastków.
gdy Δ=0 jest wówczas 1 pierwiastek podwójny..
5 mar 13:51
Matura 2013: ok czyli juz sie upewnilem ze a≠0 i nie uwzgledniamy przypadku gdy a=0, a wlasnie gdy Δ=0 to
jest pierwiastek podwojny czyli jak to rozumiec ? w tym zadaniu Δ≥0 czy Δ>0 ?
5 mar 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
Δ= 0 to równanie ma jedno rozwiązanie rzeczywiste (podwójny pierwiastek rzeczywisty);
5 mar 13:58
jikA:
Artur z miasta Neptuna jeżeli mówisz pierwiastek podwójny więc 2xo tak więc suma
istnieje tych pierwiastków i wynosi xo + xo.
5 mar 14:35