matematykaszkolna.pl
Odwrotność sumy pierwiastków wzory Vieta Matura 2013: Rozwiązałem takie zadanie lecz nie jestem pewien odpowiedzi. "Dla jakich wartości parametru m odwrotność sumy pierwiastków równania 2x+m(1−x2)=2+2x2 jest dodatnia ?" . I teraz tak
 1 
podalem 3 warunki a≠0 ; Δ≥0 ;

>0 . Rozwiązałem te 3 warunki i sprawdziłem co się
 x1+x2 
dzieje gdy m=−2 czyli gdy a=0, pierwiastek wyszedł dodatni. Czy mam to uwzględnić w odpowiedzi ? Jeżeli w zadaniu jest napisane o sumie pierwiastkow a gdy a=0 to wtedy jest tylko jeden pierwiastek ? Proszę o wytłumaczenie. Wynik mi wyszedł m∊(−2,−3> ∪ <3,)
5 mar 13:43
Artur_z_miasta_Neptuna: w zadaniu jest użyta liczba mnogą ... co za tym idzie −−− pierwiastki muszą być (conajmniej) dwa ... gdy a=0 masz do czynienia tylko z jednym miejscem zerowym, a co za tym idziesz −−− nie należy do rozwiązania tak samo gdy Δ=0
5 mar 13:48
krystek: Jeżeli otrzymasz równanie liniowe to nie możemy mówić o sumie pierwiastków. gdy Δ=0 jest wówczas 1 pierwiastek podwójny..
5 mar 13:51
Matura 2013: ok czyli juz sie upewnilem ze a≠0 i nie uwzgledniamy przypadku gdy a=0, a wlasnie gdy Δ=0 to jest pierwiastek podwojny czyli jak to rozumiec ? w tym zadaniu Δ≥0 czy Δ>0 ?
5 mar 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna: Δ= 0 to równanie ma jedno rozwiązanie rzeczywiste (podwójny pierwiastek rzeczywisty);
5 mar 13:58
jikA: Artur z miasta Neptuna jeżeli mówisz pierwiastek podwójny więc 2xo tak więc suma istnieje tych pierwiastków i wynosi xo + xo.
5 mar 14:35