matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
miejscem zerowym wielomianu W(x) = 2x^3 + ax^2 - 6x jest liczba -1. Oblicz ws
liber903:
miejscem zerowym wielomianu W(x) = 2x
3
+ ax
2
− 6x jest liczba −1. Oblicz współczynnik a. blagam...omowcie...
17 kwi 00:07
mix:
W(−1)=0 W(−1)= 2(−1)
3
+a*(−1)
2
−6(−1) = −2 +a +6 = a+4 a+4=0 => a= −4
17 kwi 00:15
Maniek:
x
2
(3x−1)=0
5 mar 17:18