:)
D: sinα = √6 nad 3
cosα= √3 nad 3
tgα= √2
ctg=√2 nad 2
Oblicz:
cos + sin / (nad) sin− cos
4 mar 22:59
Dominik: w czym problem?
4 mar 23:00
D: nie rozumiem
4 mar 23:02
Dominik: podstaw i licz?
4 mar 23:05
D: ale jak mam √3 + √6 to ile to jest?
4 mar 23:07
PW: Chłopie, to jest "6 nad 3":
a to co piszesz nie ma sensu.
To u was w szkole
czyta się "trzy nad cztery"?
5 mar 00:08
Dominik: | | 1 | |
@PW, musze powiedziec, ze mojej matematyczce zdazylo sie niejednokrotnie przeczytac |
| |
| | x | |
jako "jeden nad x". symbol newtona rowniez czyta jako n nad k, wiec bardzo mnie to dziwi, ze
dwie rozne rzeczy potrafi przeczytac tak samo.
5 mar 00:10
PW: Są jeszcze tacy, co symbol Newtona czytają jako "n po k" i wychodzi im, że
to "trzy po trzy".
Ja zupełnie poważnie myślę, że w takim niechlujstwie jest przyczyna niezrozumienia wielu pojęć
− jedni byle jak opowiadają, inni byle jak słuchają ... A potem pytają "ile to jest
√6"
Idę spać.
5 mar 00:40
aniabb:
| √3 + √6 | | √6 − √3 | | √3 + √6 | | 3 | |
| / |
| = |
| * |
| = |
| 3 | | 3 | | 3 | | √6 − √3 | |
| √3 + √6 | | (√3 + √6)2 | | 3+2√18+6 | |
| = |
| = |
| = |
| √6 − √3 | | 6−3 | | 3 | |
5 mar 07:52