Przykłady z logarytmów - bardzo proszę o szybką pomoc :)
Suret: Mam niestety problem z kilkoma przykładami z logarytmów, z zastanawiania się samemu niewiele
wyniknęło.
Proszę o szybką pomoc, jeśli sie komuś chce to krok po kroku z wyjaśnieniem.
a) log3274√243 (27 jest BEZ minusa, nie wiem czemu się on przy nim pojawił )
b) log2483
DZIĘKI za pomoc
7 mar 17:20
Janek191:
27
1
1
a) log3√
= log3√
= log3
= − 1
243
9
3
1
bo 3−1 =
3
48
b) log2{
} = log2 16 = 4 , bo 24 = 16
3
8 mar 15:35
Sebastian: log3 27/4√243 proszę o pomoc w rozwiązaniu