matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prawdopodobieństwo
A.:
W urnie są 3 kule białe 3 czarne i 4 zielone. Wyciągamy kolejno dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że są one tego samego koloru, jeśli losujemy bez zwracania?
1
Rozwiązałam to zadanie ale nie wiem czy dobrze wyszło mi
45
7 mar 16:16
Mila:
1) n=3+3+4=10
10
2
Ω=
=45
A− wylosowano:BB lub CC lub ZZ
3
2
3
2
4
2
|A|=
+
+
=3+3+6=12
12
4
P(A)=
=
45
15
albo 2) Ω=10*9 |A|=3*2+3*2+4*3=24 reguła mnożenia
24
12
4
P(A)=
=
=
90
45
15
7 mar 17:30