wartość bezwzględna
kasia: http://www.zadania.info/d1/9776938
witam czy ktoś mógłby mi to zadanie wytłumaczyć ?
| | (x − 2)(x+2) | |
dlaczego jak jest wszystko w klamerce jedna wartość |
| ma "−" a druga |
| | 2−x | |
nie ma ?
wiem ze to może sie wydać śmieszne ale się pogubiłam i prosiłabym o wsparcie.
| | (x − 2)(x+2) | |
|
| dla x∊(2,∞) |
| | 2−x | |
| | (x − 2)(x+2) | |
− |
| dla <0,2) −−−−  ? |
| | 2−x | |
prosze o pomoc.
6 mar 20:47
kasia: help
6 mar 20:52
kasia: prosiłabym o pomoc
6 mar 21:00
Licealista D: Hmm, nie rozumiem dokładnie o co chodzi ale ten minus jest dlatego, że funkcja jest parzysta
f(x) = f(−x). A w tym zadaniu pozbywasz się wartości bezwzględnej, dlatego jest minus, bo
istnieją 2 przypadki.
6 mar 21:05
danoel: np
jeśli masz np f(x)=|x| to po opuszczeniu modulu wychodz
x dla x∊<0;∞)
f(x) =
−x dla x∊(−∞;0)
np x=−2 to wartosc bezwzgledna to 2
6 mar 21:08
kasia: Dobrze a jak ustosunkować minus bądź brak minusa do konkretnego przedziału liczbowego ?
dla x∊(2,∞)
dla <0,2)
6 mar 21:09
danoel: przedzial ktory podajesz jest do tej funkcji z zadania , ogolnie to szukasz przedzialu x−ów dla
których wartość funkcji jest dodatnia lub ujemna jesli jest ujemna to dajesz minus i jak
wartość jest dodatnia to nie zmienisz
6 mar 21:21
6 mar 21:24
danoel: a i popatrz sobie na 2 sposób rozwiązania tego zadania
6 mar 21:30
kasia: dobrze dziękuję za pomoc zaczynam to rozumieć

pozdrawiam wszystkich
6 mar 21:37