pomocy
Monika: Znowu mam problem ;; Jak takie coś rozpisać?
Czy x jest liczbą naturalną?
x = ( o,4 * 52,5) : √5
7 mar 11:07
krystek: 2*5
−1*5
2,5*5
−12=
7 mar 11:10
krystek: 2*5
−1*5
2,5*5
−12=
7 mar 11:10
Monika: skąd się wzieło to 2 * 5−1
7 mar 11:13
Monika: ?
7 mar 11:13
PW: | 0,4•52,5 | |
| = 0,4•52,5−0,5 = 0,4•52 |
| 50,5 | |
(bo
√5 to 5
0,5 i zastosowaliśmy twierdzenie o ilorazie potęg o tej samej podstawie − jest
on równy potędze o wykładniku będącym różnicą wykładników licznika i mianownika).
7 mar 11:15
krystek: | | 2 | | 1 | |
Przecież zapisałam |
| =2* |
| =2*5−1 |
| | 5 | | 5 | |
7 mar 11:15
7 mar 11:16
krystek: i masz = 2*5−1+2,5+(−0,5)=2*5=10
7 mar 11:17
PW: Wygląda na to, że Monika nie zna definicji potęgi o wykładniku ujemnym.
7 mar 11:18
krystek: Zawstydziła sie i milczy.
7 mar 11:20
PW: A może jeszcze tego "nie przerabiali" − jak to jest, Moniko?
7 mar 11:22