Ciągi
12345: Dany jest ciąg (x, 2x + y, y, 18). Wyznacz liczby x i y tak, aby trzy pierwsze wyrazy tego
ciągu tworzyły ciąg arytmetyczny, a trzy ostatnie – geometryczny.
7 mar 11:04
krystek: z def c arytm i geom
y−(2x+y)=2x+y−x
___________
7 mar 11:08
irena_1:
(x, 2x+y, y)− ciąg geometryczny
x+y=2(2x+y)
x+y=4x+2y
y=−3x
2x+y=2x−3x=−x
(−x, −3x, 18)− ciąg geometryczny
−x*18=(−3x)2
9x2=−18x
9x2+18x=0
9x(x+2)=0
x=0 lub x=−2
x ≠ 0
x=−2
y=6
7 mar 11:12
aniabb: y−(2x+y)=2x+y−x ⇒ y=−3x
x , −x , −3x , 18
stąd widać że q=3 więc −3x=6 ⇒ x=−2
x=−2
y=6
7 mar 11:14
irena_1:
No, tak.
7 mar 11:18
12345: dlaczego: −x*18=(−3x)2
7 mar 11:19
aniabb: jeśli chodzi o ciągi na maturze to do rozwiązywania najlepsza jest metoda rysunkowa z
podstawowej definicji ciągu
7 mar 11:20
7 mar 11:21
12345: ok,
7 mar 11:23
matematyka 3: Dany jest ciag (7, x, 11, y). Trzy początkowe jego liczby tworzą c.ary, a trzy koncowe c.geo.
wyznacz liczby x i y
4 lis 20:12