Logarytmy
Michał: Naszkicuj wykres funkcji f(x) = 10logx| , za bardzo nie rozumiem tego. Może ktoś
wytłumaczyć?
7 mar 17:09
7 mar 17:11
MQ: A możesz wyraźniej napisać, czego w tym rozwiązaniu nie rozumiesz?
7 mar 17:17
Michał: nie wiem skąd się wzięło to, że x jest dla x≥0 i, że 1/x jest dla x <0
7 mar 17:18
Michał: na tej stronie co dałem rzecz jasna.
7 mar 17:18
Michał: pfu x dla x≥1 i 1/x dla x<1 −tego zapisu na tej stronie nie rozumiem.
7 mar 17:19
Basia:
mamy |logx| i chcemy się jej pozbyć
|logx| = logx ⇔ logx≥0 ⇔ logx≥log1 ⇔ x≥1
|logx| = −logx ⇔ logx<0 ⇔ logx<log1 ⇔ 0<x<1
stąd te przypadki
7 mar 17:20
Basia:
" nie wiem skąd się wzięło to, że x jest dla x≥0 i, że 1/x jest dla x <0 "
czytaj dokładnie; tam czegoś takiego nie ma
jest tak jak napisałam wyżej
7 mar 17:24
Michał: Basiu, a jak by było. naszkicuj wykres funkcji f(x) = 2log2x to jak by było? te przypadki,
które napisałaś mi wyżej
7 mar 17:35
Basia:
tu nie masz wartości bezwzględnej i nie musisz rozważać żadnych przypadków
po prostu
x>0 (z definicji logarytmu) i 2log2x = x
7 mar 17:37
Michał: Ojej, zapomniałem w wartość bezwzględną to ując...jak w takim razie będzie w wartości
bezwzględnej to jak będzie wyglądał przykład?
7 mar 17:38
Basia:
tak samo jak w poprzednim
7 mar 17:43
Michał: Okej, jeszcze ostatni przykład... |2log2(x−1)| tutaj jakby to wyglądało?
7 mar 17:44
Michał: oh... wartość bezwzględna dopiero w potędze, nie obejmuje 2.
7 mar 17:45
Basia:
x−1>0 czyli
x>1
D
f = (1;+
∞)
|log
2(x−1)| = log
2(x−1) ⇔ log
2(x−1)≥0 ⇔ log
2(x−1)≥log
21 ⇔ x−1≥1 ⇔
x≥2
|log
2(x−1)| = −log
2(x−1) ⇔ log
2(x−1)<0 ⇔ log
2(x−1)<log
21 ⇔ 0<x−1<1 ⇔
1<x<2
f(x) = 2
log2(x−1) = x−1 dla x≥2
| | 1 | | 1 | |
= 2−log2(x−1) = |
| = |
| dla x∊(1;2) |
| | 2log2(x−1) | | x−1 | |
7 mar 17:50
Michał: Dzięki ślicznie!
7 mar 17:51
Ktos:
Ja też mam zadanie jak zrobic wykres funkcji y= 3|log3(x+2)|
7 mar 17:54
Basia: no to spróbuj zrocić na podstawie poprzedniego przykładu
7 mar 17:55
Ktos:
Nie umiem!
7 mar 17:57