ostrosłup
kasia: Wysokość H prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego jest dwa razy większa niż długość a krawędzi
jego podstawy. Oblicz cosinus kąta zawartego między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
ostrosłupa
18 lut 22:25
Basia:

H = 2a
b
2 = a
2+(2a)
2 = 5a
2
b=a
√5
P=a*x
P=b*h
x
2+(
a2)
2 = b
2
P=a
√5*h
d
2 = a
2+a
2−2a*a*cos120
d
2 = 2a
2(1+
12) = 3a
2
d=a
√3
d
2=h
2+h
2−2h*h*cosα
3a
2 = 2h
2(1−cosα)
| | 19a2 | |
3a2 = 2* |
| (1−cosα) |
| | 4*5 | |
o ile nie pomyliłam się w rachunkach
18 lut 22:47
Bogdan:
| | 1 | | w | | α | | α | | | | √3 | |
w = |
| a√3, |
| = tg |
| ⇒ tg |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2a | | 2 | | 2 | | 2a | | 4 | |
19 lut 00:45
Basia: Bogdanie to miały być sąsiednie ściany, a nie przeciwległe
27 lut 00:14
Bogdan:
Dziękuję Basiu, źle odczytałem treść zadania.
27 lut 00:16
Basia: Jak udały się ferie ?
27 lut 00:19
Bogdan:
Dziękuję, udały się, ale za szybko się skończyły. Zaglądałem chwilami na forum, ale lenistwo
mną zawładnęło i nie chciało mi się pisać
27 lut 00:27
Basia:
Za to teraz jesteś wypoczęty i pełny chęci do pracy. Przeczytaj post do Ety, Asa i b.
Też tam powinieneś być wymieniony, ale nie wiedziałam, że już jesteś
27 lut 00:29
meg: Basiu, mi pole ściany bocznej wyszło
√19a
2/4 a nie przez 2

nie rozumiem tego właśnie od
tego momentu
7 mar 00:57