matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja i funkcja odwrotna
miki:
Mam wyznaczyć funkcję odwrotną do danej ( oczywiście jeżeli się da ): f(x)= sklejenie:
2x−1
x ≠1
x−1
0 x =1
6 mar 19:36
miki:
6 mar 20:20
PW:
1
Dla x=
jest f(x)=0 i f(1)=0, a więc funkcja nie jest różnowartościowa.
2
6 mar 21:18