Logarytmy
Monia: Wiedząc, że
log14 2 = a, log14 5 = b, oblicz log7 50
7 mar 12:19
ICSP: zamień log7 50 na log14 . Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu się przyda
7 mar 12:27
Monia: | | log14 50 | | 2log145 + log142 | |
log7 50 = |
| = |
| |
| | log14 7 | | log147 | |
licznik spoko, ale gorzej z mianownikiem
jakaś podpowiedź?
7 mar 12:41
7 mar 12:44
7 mar 12:47
Monia: mega wielkie dzięki
7 mar 12:51
Monia: a teraz pomysł na to ?
Wiemy, że
log
3 20 = a
log
3 15 = b
Oblicz
log
2 360
I robię tak:
| | log3 360 | |
log2 360 = |
| = ? |
| | log3 2 | |
7 mar 12:52
Monia:
7 mar 13:02
PW: | | 14 | |
log147=log14 |
| =log1414−log142=1−a |
| | 2 | |
7 mar 13:03
ICSP: trochę trudniejszy przykłąd ale :
mam :
log
3 20 = a
log
3 15 = b
| | log3 360 | | 2 + log3 20 + log3 2 | |
log2 360 = |
| = |
| = |
| | log3 2 | | log3 2 | |
| | 2 + a | | 4 + 2a | | 4 + 2a | |
= |
| + 1 = |
| + 1 = |
| + 1 = |
| | log3 2 | | log3 4 | | log3 4 − log3 3 + log3 3 | |
| | 4 + 2a | | 4 + 2a | |
= |
| + 1 = |
| + 1 = |
| | | | log3 15 − log3 20 + 1 | |
7 mar 13:06
ICSP: błąd w przed ostatniej linijce
| | 4 + 2a | | 4 + 2a | |
= |
| + 1 = |
| + 1 |
| | log3 20 − log3 15 + 1 | | a − b + 1 | |
7 mar 13:08
Monia: skąd się wzięło to 15 i 20 ? wygląda jakbyś sobie rozszerzył x5
tak można
7 mar 13:17
ICSP: | | 4 | | 20 | |
czyli ze |
| to nie jest równe |
| |
| | 3 | | 15 | |
7 mar 13:20
ICSP: przecież to zwykłe działania na ułamkach.
7 mar 13:20
Monia: hahahha upssssssss
nie było pytania.
7 mar 13:24