ciągi
12345: Trzy banki podają różne informacje o stopie oprocentowania:
Bank A: U nas oprocentowanie roczne wynosi14%.
Bank B: U nas oprocentowanie wynosi 13%, ale odsetki dopisujemy co pół roku.
Bank C: U nas oprocentowanie wynosi 12%, ale odsetki dopisujemy co kwartał.
W którym z tych banków najkorzystniejsze jest umieszczenie rocznej lokaty w wysokości 10 000zł?
7 mar 15:09
Licealista D: 14 % z 10000zł = 1400zł tyle dostaniesz w A
B 13%/2 = 6,5%
6,5% z 10000zł = 650zł
6,5% z 10650zł = 692,25zł
Razem otrzymałaś 1342,25zł
C 12%/4= 3%
3% z 10000zł = 300zł
3% z 10300zł = 309zł
3% z 10609zł = 318,27zł
3% z 10927,27zł = 327,81zł
Razem otrzymałaś 1255, 08 zł .
7 mar 15:17
12345: ok, dzięki
wiem już o co chodzi
7 mar 15:39