Po jakim czasie balon osiągnie wysokość 15 m?
12345: Balon wzniósł się w pierwszej minucie na wysokość 8 m, a w każdej następnej minucie wzniósł się
dwa razy wolniej niż w poprzedniej.
7 mar 10:28
7 mar 10:33
irena_1:
Wysokości pokonywane w kolejnych minutach tworzą ciąg geometryczny, w którym
a
1=8
S
n=15
2
4−n=1
4−n=0
n=4
7 mar 10:36
...: skąd liczba 16?
7 mar 10:39
7 mar 10:41
...: czy mógłby ktoś bardziej rozpisać obliczenia tego zadania?
7 mar 10:52
irena_1:
| | 1−(12)n | | 1−12n | | 1 | |
8* |
| =8* |
| =8*2*(1− |
| )= |
| | 1−12 | | 12 | | 2n | |
| | 1 | | 16 | | 24 | |
=16(1− |
| )=16− |
| =16− |
| =16−2n−4 |
| | 2n | | 2n | | 2n | |
16−2
n−4=15
2
n−4=16−15
2
n−4=1
2
n−4=2
0
n−4=0
n=4
7 mar 11:03
12345: dzięki
super
teraz rozumiem
7 mar 11:09