funkcja y=ax^2
lena: Ratunku ! Bardzo proszę o pomoc w następującym zadaniu
Pole trójkąta równoramiennego ABC jest równe 18. Punkt A jest wierzchołkiem paraboli o równaniu
y=ax2, a punkty B i C należą do tej paraboli. Wyznacz równanie prostej równoległej do osi x,
zawierającej bok tego trójkąta, jeżeli:
a) y = −13 x2
b) y = 4x2
c) y = (√2 − 1 ) x2
czy istnieje takie a, dla którego trójkąt ABC jest równoboczny?
7 mar 11:37
Mila:
7 mar 16:16
Mila:
| | 1 | | 1 | |
B=(−x0,− |
| x02) i C=(x0,− |
| x02) i x0>0 |
| | 3 | | 3 | |
|BC|=2x
0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *2x0*|− |
| x02|= |
| X03 |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
x
0=3
3√2
|BC|=6
3√2
Równanie prostej zawierającej BC:
y=−3
3√4
spr.
| | 1 | |
PΔ= |
| *63√2*33√4=9*3√8=18 |
| | 2 | |
2)
7 mar 16:44