Wykonaj wskazane działania, a następnie oblicz wartość liczbową otrzymanego wyra
dzony prszę: Wykonaj wskazane działania, a następnie oblicz wartość liczbową otrzymanego wyrażenia:
b) 2a(5x−y)−3a(−y+4x) dla x= √3 , y= √8 , a= √2
c) (4ba2 + b3)(2,5a2b − 10a) dla a=10, b=−10
d)4x2y−(−7xy+10yx)+(−10x2y +5xy)−(x2y−y2x)+(3x−5y−15xy) dla x=−1, y =3
7 mar 21:42
karolina:

(5x+7y)−8(y+1)+3(x−y)=
19 maj 19:23
paulina: b) 2a(5x−y)−3a(−y+4x) dla x= √3 , y= √8 , a= √2
c) (4ba2 + b3)(2,5a2b − 10a) dla a=10, b=−10
d)4x2y−(−7xy+10yx)+(−10x2y +5xy)−(x2y−y2x)+(3x−5y−15xy) dla x=−1, y =3
7 mar 16:43