Fizyka
magdaa: Hak lokomotywy wytrzymuje maksymalnie naprężenie wywołane siłą Nmax . Pociąg porusza się z
przyspieszeniem, bowiem dzięki silnikom na lokomotywę o masie M siała siła F. Ile wagonów
można bezpiecznie przyłączyć do lokomotywy? Masa każdego wagonu wynosi m. Współczynnik tarcia
ma wartość μ.
7 mar 12:12
magdaa: Pomoże ktoś?
7 mar 13:55
aniabb:
| | F−Nmax −Mgμ | |
Ma=F−Nmax −Mgμ ⇒ a = |
| |
| | M | |
(M+xm)a = F − (M+xm)μg
Ma+ xma = F − Mμg − xmμg
xma + xmμg = F − Mμg − Ma
wstaw a i zostaw taki piętrowy ułamek
7 mar 14:07