Pomocy błagam
jajaja: pewnego dnia poziom wody y (w metrach) na ławicy piaskowej u wejścia do portu wyrażał się
wzorem y=14+10sin (π12t), gdzie t oznacza liczbę godzin jaka upłynęła od godziny
12.Oblicz poziom wody o godzinie 14., 15., 16.,. o której godzinie tego dnia woda osiągnęła
najwyższy poziom.?
10 maj 19:53
Maslanek: Co jest w nawiasie?
Liczysz y'. Przyrównujesz do 0
10 maj 19:54
jajaja: w nawiasie pi/12 t
10 maj 19:56
Maslanek: y' = 10cos(π/12 t) * (π/12)
y' = 10cos(π/12 t) = 0
cos a = 0 ⇔ a=π/2 + kπ.
Więc kiedy π/12 t = π/2 ⇒ t=6
Czyli godzina 18
10 maj 19:57
jajaja: a jak obliczyc poziom wody o tych pozostalych godzinach.?
10 maj 19:58
Maslanek: Ewentualnie jak bez pochodnych, to policz kiedy sin(π/12 t) przyjmuje największą wartość.
10 maj 19:58
Maslanek: Podstawiasz t=1, t=2, t=3 itd...
10 maj 19:59
jajaja: czyli jak chce obliczyc o godzinie 14 to za t podstawiam 2.?
10 maj 20:01
Maslanek: Tak jest
10 maj 20:01
jajaja: dziękuje bardzo za pomoc
10 maj 20:02
Choxi: może trochę głupie pytanie, ale na czym polega wyliczenie y' ?
6 mar 22:10