Oblicz wartość wyrażenia funkcji trygonometrycznej.
Dom95: Oblicz wartość nie korzystając z tabeli
nie wiem jak to uprościć, żeby się coś dało z tym zrobić :<< Pomoże ktoś?
(9 sin 140 − 4 cos 230 + 12 sin 580) /( 3 sin 40 − 2 cos 410)
7 mar 16:58
krystek: sin140=sin(180−40)=sin40
cos230=cos(180+50)=−cos50
sin580=sin360+220)=sin220=sin(180+40)=−sin40 i dalej postaraj sie dokończyć
7 mar 17:05
konda: cos230=cos(270−40)= −sin40
cos410=cos(360+50)= cos50= cos(180−400 = sin40
Tym sposobem wszędzie masz już sin40
7 mar 17:08
konda: w tym ostatnim cos(90−40)=sin40
7 mar 17:09
anka94: cos230=−cos50
a co z tym?
tam jest wszędzie 40 a tu 50
7 mar 17:28
Dom95: może to też trzeba jakoś jeszcze inaczej zamienić? (90−40)?
7 mar 17:29
alus: wyszło mi [9 sin40+8(−sin40)] / sin40
da sie coś jeszcze z tym zrobić?
7 mar 18:14
MQ: Da: 9−8=1
7 mar 18:16
alus: dzięki
7 mar 18:17