ołjea
Kipic:

Czwane rzadane

mam takie "Czwane rzadane"
a =2
b=3
√5
i teraz jak obliczyc reszte katow
| | 10√5 | |
obliczylem ze sin δ = |
| |
| | 125 | |
a jak obliczyc β i dlugosc c z czego po kolei mam korzystac prosze o pomoc
6 mar 17:16
Eta:
| | 4 | |
Napisz to porządnie ! co to jest za zapis : " α= cos − |
| " ? ... bez sensu  |
| | 5 | |
6 mar 18:04
Mila: Witaj, Eto, no widzisz co z nim mamy, a przecież chcemy go porządnie nauczyć.
Pracowity, ale za szybko piszesz Kipic
6 mar 18:06
Eta:
Witaj
Mila
6 mar 18:16
Kipic: No dobra sorry chamskie to z mojej strony że nawet dobrze nie napisze ale poprostu mam lipną
klawiature

no to poprawiam:
a=2
b=3
√5
Więc dalej nie wiem jak zrobić to aby wyliczyć β i długość c , zamotałem się i już nie wiem co
po kolei czy lepiej z twiedzenia sinusów czy cosinusow
Proszę o pomoc
6 mar 19:32
Mila: 1) Po pierwsze , skoro cosinus ujemny to Δ jest rozwartokątny, rysunek będzie inaczej wyglądał,
może to mieć znaczenie ( a może nie)
Napisz od nowa treść, bo nie wiem co dane a co trzeba liczyć.
6 mar 19:51
Kipic: Ja chcialem poprostu z grubsza sie nauczyc liczyc z twierdzenia cosinusów i sinusów ale treśc
brzmi :
Oblicz obwod trojkata ABC i promien okregu opisanego na tym trojkacie jezeli AB = 3
√5 i AC =
2
| | 4 | |
i cosinus kata ACB jest rowny − |
| |
| | 5 | |
| | 5√5 | |
Promien to latwo wyliczyc bo z twierdzenia sinusów wiec wychodzi |
| ale jak liczyc |
| | 2 | |
reszte katow i bokow

6 mar 20:03
Skipper:
...np ... wzór na pole trójkąta i twierdzenie sinusów
6 mar 20:03
Mila: Za pół godziny.
6 mar 20:07
Kipic: z twierdzenia sinusów jak mozna wyliczyc c z RYSUNKU skoro ani nie ejst podany kat ani dlugosc
CZWANE
wzor na pole trojkata P= 2R
2 * sinα *sinβ * sinδ no tylko niemam sinδ więc wyznaczyć sin δ i
potem mozna podstawic do twierdzenia sinusów i wyliczyc dlugsc sprawdze czy sie da

6 mar 20:07
6 mar 20:08
Kipic: no poleto jest obliczone wiec moge teraz wyznaczyc sin δ
6 mar 20:13
Kipic:
6 mar 20:16
Kipic: chyba wkradl sie blad w oblicznia bo c wychodzi 5
6 mar 20:19
konda: Po co sie bawic w pola, jak mozna obliczyc trzeci bok stosujac twierdzenie cosinusow
6 mar 20:31
Skipper:
... bo On chyba sam nie bardzo wie co chce zrobić −
6 mar 20:34
Kipic: no to sie pytam jak obliczyc bo nie wiem
6 mar 20:42
Skipper:
Kolego ... TY już raz któryś zmieniasz treść zadania i chyba sam nie wiesz co piszesz
6 mar 20:46
Licealista D: Wykorzystuj twierdzenie cos, czyli:
c2 = a2 + b2 − 2abcosβ
Podstawiasz tylko dane.
6 mar 20:50
Kipic: przeciez od samego poczatku pisze jak obliczyc c myslalem ze jak policze pole to potem
podstawie cos δ i wylicze to upragnione c ale dobra nikt mi nie chce odpisac tylko TLUMACZY
NIEWIEM CO to nie. sam wkoncu dojde
6 mar 20:52
Kipic: tez umiem wkleic twierdzenie cosinusow tylko niemam podanego kata cosβ a majac ulamki cosα i
cosβ nie potrafie wyliczyc cosδ a pozatym jak podstawie to daje nam 2 niewiadome cos δ i c a z
pola chcialem jedna niewiadoma cos δ uzyskac i podstawic
6 mar 20:54
konda: W twierdzeniu cosinusów podstawiasz cos kąta zawartego miedzy dwoma danymi bokami. W Twoim
przypadku masz dwa boki i kąt zawarty między nimi, więc nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby
podstawić do wzoru.
AB = 3√5
AC = 2
| | 4 | |
cosinus kąta ACB (czyli między bokami, które masz dane) = − |
| |
| | 5 | |
6 mar 21:19
konda: Sorki, źle.
AB = 3√5
AC = 2
BC = x
AB
2 = AC
2 + BC
2 − 2AB*BC* cosACB
Niewiadomą jest długość BC
6 mar 21:24
Mila:

Pamiętaj, że we wzorach obowiązuje pewna zasada oznaczania boków w zależności od nazwy
wierzchołków,
Naprzeciw wierzchołkα A bok ma oznaczenie a, itd
| | −4 | |
|AB|=3√5, b=2 i cosγ= |
| |
| | 5 | |
z jedynki trygonometrycznej obliczam sinγ, sinα>0 dla kąta ∊(0,180)
| | −4 | | 16 | |
sin2γ+( |
| )2=1⇔sin2γ=1− |
| |
| | 5 | | 25 | |
| | c | | 3√5 | |
z tw. sinusów |
| =2R⇔ |
| =2R |
| | sinγ | | 3/5 | |
Z tw. cosinusów: c
2=a
+b
2−2b*a*cosγ⇔9*5=4+a
2−2*2*a*(−4/5) i a>0
a=5 (drugi pierwiastek ujemny)
jeszcze raz z tw. cosinusów
a
2=c
2+b
2−2*cbcosα
25=45+4−2*3
√5*2cosα
trochę dziwne te liczby.
6 mar 21:25
Kipic: Dziekuje Mila na Ciebie zawsze można liczyć
6 mar 21:32
Mila: A skąd to zadanie?
6 mar 21:43
Kipic: akurat to zadanie było w arkuszu maturalnym z nowej ery rozszerzenie
7 mar 14:29