Przekrój osiowy stożka
Adrianuszek20: Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 10cm.Oblicz pole powierzchni
całkowitej oraz objętość stożka
7 mar 10:42
irena_1: r=5cm
l=10cm
H=5
√3cm
P=πrl+πr
2=50π+25π=75π cm
2
| | 1 | | 1 | | 125√3 | |
V= |
| π r2H= |
| *25*5√3= |
| π cm3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
7 mar 10:45
Adrianuszek20: rysunku nie musi być?co nie?
7 mar 10:46
irena_1:
Możesz narysować. Podstawa trójkąta to średnica, czyli 2r, ramię to tworząca, czyli l, wysokość
trójkąta to wysokość stożka
7 mar 10:48
aniabb:
7 mar 10:50
Adrianuszek20: a mogłaby pani narysowac bo kurcze niemam pojecia jak to wyglada.Jesli nie byłby to problem
7 mar 10:52
Adrianuszek20: wielkie dzięki irena1 i aniabb.
7 mar 10:56