Algebra
Revolv: Takie o to zadanie z algebry dostałem i nie bardzo wiem jak je podejść..
(−1+i√3)2013
Pewnie proste, ale dla mnie to masakra.
6 mar 21:14
irena_1:
(−1)
2+(
√3)
2=4
| | 1 | | √3 | | 2 | | 2 | |
z=−1+√3i=2(− |
| + |
| i)=2(cos |
| π+i sin |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
z2013=22013(cos(2013* |
| π)+i sin(2013* |
| π))= |
| | 3 | | 3 | |
=2
2013(cos(1342π)+i sin(1342π))=2
2013(cos0+i sin0)=
=2
2013(1+0i)=2
2013
6 mar 21:27
Revolv: Maaaaasakra
6 mar 21:50
Revolv: Dzieki wielkie. Niezła łamigłówka na noc
6 mar 21:51