Okrąg
hwdtel:
Udowodnić że promień okręgu stycznego równocześnie do dwóch prostych
| | |b1−b2| | |
równoległych: k; y=mx + b1 i l: y=mx + b2 wyraża wzór R= |
| |
| | 2√m2+1 | |
A jak nie potrafisz to nie pchaj się na afisz
7 mar 12:08
Mateusz: Okrąg styczny do obu prostych będzie miał średnicę długości odległości pomiędzy tymi prostymi.
| | |b1−b2| | |
R= |
| wiec to zadna filozofia |
| | √1+m2 | |
7 mar 12:47
hwdtel:
Czyli proste jak ta dygnitarska krowa ,ale...pozostaje jeszcze wykazanie wzoru
| | |b1−b2| | |
2R= |
| ,mądralo ! |
| | √m2+1 | |
7 mar 14:15
Licealista D: Właśnie to wykazał ... Ze wzoru na odległość punktu od prostej
7 mar 14:59
hwdtel:
Z takimi "rewolucjami"to ty licealista uciekaj z powrotem do telewizji,a na forum dopiero po
zdaniu matury (,co moze ci się wyjątkowo udać)
z taką kondycją inteligencką
! ,bo na
studiach możesz tylko zaliczyć kulkę
i cisza na morzu wicher dmie
7 mar 16:10
Radosław:

Przerwiemy ciszę!Rzadko zaglądam na strony internetowe bo faktycznie roi się
na nich od technicznie uprzywilejowanych "stróżów prawomyślnosci" inwigilujących
internet.Ale do kochanej starej budy czasami warto zajrzeć!Oczywiście nie jestem
pedagogiem,nie znam układów podręczników szkolnych,ale przypuszczam,że faktycznie
dość trywialny dowód powyższego równania ,który te podręczniki zawierają mógłby
wyglądać mniej więcej tak:
| d | | 1 | |
| =cosα ⋀ tgα=m (czyli cosα= |
| ) |
| |b1−b2| | | √m2+1 | |
8 mar 10:58
Eta:
Do tego jeszcze ....
śnieg pada
8 mar 11:28
Radosław:
ciąg dalszy nastąpi [ to jak licealista −zawierają dokładnie?],słowem ten mądrala mateusz
całkiem niegłupi
Rzecz w tym,że dowód na tę zależność może również wyglądać tak:
K(−b1m;0}∊k ⋀ P(−b2mt;−b2t+b2})∊l ⋀ L(−b2mt0;−b2t0+b2)∊l
d=2R=( [xL−xK]2 +[ yL−yK]2)0,5,czyli d'(t)=0⇔t=t0=tminimum,itd
To jak licealista−takiego wywodu podręczniki szkolne nie zawierają
c.d.nastąpi
8 mar 11:51
Mila: Nie, nie zawierają, bo w LO nie ma pochodnych, a dowód jest banalny bez pochodnych i nie ma co
się popisywać i kpić z ucznia.
Proszę nie zaśmiecać forum takimi komentarzami. To jest forum dla tych, którzy chcą się czegoś
nauczyć i tych, którzy chcą pomóc.
8 mar 12:16
Radosław:
| | b2m2 + b1 | |
d=([b1m−b2mt]2 +[ −b2t+b2]2)0,5,czyli t=to= |
| , |
| | b2(m2+1) | |
czyli po podstawieniu za t (zastanawiając się dłużej nad tym że [(x−y)]
2=[(y−x)]
2),powinno
się zgodzić!
Możliwość sprawdzenia pozostawiam np:Ecie[na której ręce zasyłam jednocześnie pozdrowienia
dla wszystkich komputerowych dygnitarzy]−(a nóż jakiś chochlik)
To takie moje szkolne deja vou.Już znikam.cd nie nastąpi
8 mar 13:06
Eta:
8 mar 13:07
:: :
8 mar 16:37
Mateusz:
Ten gośc ma rozdwojenie wiadomo czego

nie dziwota ze potem są "Panie" Anie w sejmie

Tak przy okazji Wszystkiego najlepszego wszystkim Paniom na tym forum
8 mar 18:55
KobiEta:

8 mar 19:35