funkcja zmiennej x dziedzina funkcji
MałaMi.: W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC podstawa AB = 2, |AC|=|BC|=x, AD jest wysokością.
Przedstaw iloraz |PD| : |AP| jako funkcję zmiennej x i wyznacz dziedzinę tej funkcji, jeżeli P
jest punktem przecięcia wysokości trójkąta ABC.
Czarna magia? Ktoś chętny do pomocy?
irena_1:
|AD|=k
|AP|=a
|PD|=b
k=a+b
CE− wysokość trójkąta ABC opuszczona na AB
|CE|=h
h
2+1
2=x
2
h
2=x
2−1
h=
√x2−1
Trójkąt APE jest podobny do trójkąta CDP − trójkąty prostokątne, w których kąty APE i CPD to
kąty ostre wierzchołkowe, więc przystające.
Trójkąt CDP jest podobny do trójkąta BCE − prostokątne o wspólnym kącie ostrym w wierzchołku C.
Stąd− trójkąt APE jest podobny do trójkąta BCE.
Trójkąt ABD jest podobny do trójkąta BCE − prostokątne o wspólnym kącie ostrym w wierzchołku B
| | 2√x2−1 | | x | | 2(x2−1)−x2 | | x2−2 | |
b= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | x | | √x2−1 | | x√x2−1 | | x√x2−1 | |
| a | | x | | x√x2−1 | | x2 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| b | | √x2−1 | | x2−2 | | x2−2 | |
D
f=(
√2;
∞)