figury na płaszczyźnie
aaaa: W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC taki że kąt ACB=120st i AC=BC=5. Oblicz promień R
tego okręgu.
nie wiem jak wyznaczyć bok AB
21 wrz 19:55
ICSP: Poprowadź wysokość z wierzchołka C
Podzieli ona bok AB na dwie równe części oraz podzieli ona kąt ACB na dwie równe części.
21 wrz 20:00
aaaa: no tak to wiem, i teraz można to wyznaczyć z własności trójkąta 30,60,90?
21 wrz 20:02
21 wrz 20:05
aaaa: no tak, ale nie łatwiej z własności trójkąta 30,60,90? bo tam muszę przybliżenie sinusa 60
21 wrz 20:06
dero2005:

c = 5 cm
tw cosinusów
a
2 = c
2 + c
2 − 2*c*c*cos 120
o = 5
2 + 5
2 − 2*5*5*(−0,5) = 75
a =
√75 = 5
√3 cm
tw sinusów
R = 5 cm
21 wrz 20:09
VEVO: niewiem jak to się stało ale przeczytałem że podstawa jest średnicą , sorki
21 wrz 20:11
aaaa: nie miałam jeszcze twierdzenia sinusów i cosinusów, dlatego pytam, czy nie można policzyć tu
pokazanego boku a z własności trójkąta 30−60−90 pozniej podstawic do wszoru na p, a póżniej do
Herona, mając obliczone pole trójkąta możemy skorzystać ze wzoru na R=abc/4P? Nie wiem czy
dobrze myślę
21 wrz 20:12
aaaa: Bo jesli podzielimy ten trojkat na 2 rowne czesci to otrzymamy 30−60−90 bo 180−120=60/2=30 st u
podstawy
21 wrz 20:13
aaaa: wtedy: wysokość tego trójkąta : =2.5 a cala podstawa 2 *5√3/2 = 10√3/2=5√3
21 wrz 20:17
aaaa: ?
21 wrz 20:29
dero2005:
a = 5
√3
h =
√52 − (a2)2 =
52
x = R − h
| | √3*5 | |
R2 = (R−52)2 + ( |
| )2
|
| | 2 | |
R = 5
wyliczenia pośrednie pominąłem
21 wrz 20:33
aaaa: dzieki a co z moja propozycja
21 wrz 20:34
dero2005:
wszystkie drogi prowadzące do Rzymu są dobre, Twoja też
21 wrz 20:38
aaaa: bo nie wiem np. co to za wzór na R?
21 wrz 20:38
aaaa: tzn to R2
21 wrz 20:39
dero2005:
jest to wzór, który wynika z tw pitagorasa i dotyczy trójkąta na rysunku x , R, a2
21 wrz 21:05
jenna: w okręgu wpisano trójkąt równoramienny ABC,gdzie ABC=120 I Ac I= I BCI= 5 cm oblicz promień
okręgu . Proszę pomoście mi
7 mar 17:38