Ciąg arytmetyczny
M: W pewnym ciągu arytmetycznym suma piątego i szesnastego wyrazu jest równa 44 oraz suma
osiemnastu początkowych wyrazów jest trzy razy większa od sumy dziesięciu początkowych
wyrazów. Wyznacz pierwszy wyraz i różnicę tego ciągu.
Proszę o wyjaśnienie skąd bierze się taki układ równań:
2a1+19r=44
−2a1+3r=0
6 mar 20:20
danoel: a
5 + a
16 = 44
a
5 = a
1 + 4r
a
16 = a
1 + 15r
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
z tego wzoru na sumę początkowych wynika
S
18=3*S
10
9a
1 + 9a
18 = 3(5a
1 + 5a
10)
3a
1 + 3a
18 = 5a
1 + 5a
10
−2a
1 + 3a
18 − 5a
10 = 0 i tutaj robisz tak jak pokazywałem zamianiasz a
18 i a
10 i
powinno tak wyjść jak masz w 2 równaiu układu równań
6 mar 20:55