Oblicz długości boków trójkąta. Ciąg arytmetyczny.
hathor: Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego trójkąta wyraża się
liczbą 6(√3 + 1) cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
7 cze 00:28
Lucyna:

zaczniemy od kątów... ponieważ jest to trójkąt prostokątny, to największy kąt ma miarę 90, a że
to jest ciąg arytmetyczny: 90−2r, 90−r, 90 to będą te kąty i wiemy, że łączna miara kątów w
trójkącie to 180 stopni, zatem:
90+90−r+90−2r = 180
3r = 90 ⇒ r=30
Nasze kąty to 30,60 i 90 stopni.
Na rysunku masz wypisane własności połowy trójkąta równobocznego. Wiemy że obwód wynosi:
6(
√3 +1) = 2a+a+a
√3
6(
√3 +1) = a(3 +
√3) /: 3+
√3
| | 6(√3 +1) | | 12√3 | |
a = |
| = |
| = 2√3
|
| | 3+√3 | | 6 | |
a
√3 =
√3*2
√3 = 6
2a = 4
√3
Zatem nasze boki to 6, 2
√3, 4
√3
7 cze 00:50
vojtas: A skąd wiesz, że jest to trójkąt równoboczny

W zadaniu tego nie ma
24 kwi 16:43
mala: To 1/2 trójkąta równobocznego − na rysunku.
To jest wzorcowy rysunek z wzorami na długości boków w trójkątach prostokatnych o kątach 90,
60, 30 stopni. (II kl gimnazjum).
24 kwi 17:24
kasia: miary katów trójkąta prostokątnego abc tworzą ciąg arytmetyczny. promien okręgu wpisanego w ten
trójkat ma dł 8. wznacz pole tego trójkąta
7 mar 17:46
kasia: zrobi ktos to zadanie pilne
7 mar 17:47
koleś:

mam coś na pocieszenie β mam matmer
łe
15 mar 17:24