proszę o pomoc
zaraza: 1)oblicz sumę dwustu najmniejszych dodatnich pierwiastków równania sinx=sin2x
2)Obliczyć sumę stu najmniejszych dodatnich pierwiastków równania: 1+cosx+cos2x=0
3)Wyznaczyć wszystkie wartości parametru m, dla których rozwiązaniem układu równań:
2x−y=m−5
x+2y=3m
jest para liczb spełniających warunek IxI+IyI=5
6 mar 22:21
Licealista D: 1) sinx= 2sinxcosx (ze wzoru)
dalej:
2sinxcosx − sinx = 0
sinx(2cosx − 1) = 0
1/ sinx=0
2/ 2cosx−1= 0
cosx= 12
i teraz suma .
6 mar 22:31
zaraza: a jak tą sumę obliczyc?
6 mar 23:03
Licealista D: Tu trzeba wykorzystać ciągi jednak, w tym ktoś starszy Ci musi pomóc, bo sam się jeszcze w tym
gubię
6 mar 23:22
7 mar 00:04