ciagi
czekolada: oblicz sume stu najwiekszych dodatnich rozwiązań równania sin
3x=sinx.
sin
3x=sinx /−sinx
sin
3x−sinx=0
sinx(sin
2x−1)=0
sinx=0 v sin
2x−1=0
(sinx−1)(sinx+1)
sinx=0 v sinx=1 v sinx= −1
tyle potrafie zrobic..ale co dalej..
proszę powoli i jak najwiecej rozpisane bo trygonometria to dla mnie czarna magia.. a w
połączeniu z ciągami to uhh
17 wrz 13:18
bibi: rozwiązania ogólne:
sinx = 0 ⇔ x = kπ; k∊C
| | π | |
sinx = 1 ⇔ x = |
| + 2kπ; k∊C
|
| | 2 | |
| | 3π | |
sinx = −1 ⇔ x = |
| + 2kπ; k∊C |
| | 2 | |
17 wrz 13:28
think: czekoczekoczekolaaaaaaaaada

ehhh... ta reklama normalnie mi się aż przypomniała brakuje nam
tylko ciastka i karmelu... Ale wracając do zadania, czy przpisałaś dokładnie treść? Wolałabym
jednak oryginalne polecenie niż to przez Ciebie przetworzone, także jakbyś mogła to napisz je
jeszcze raz
17 wrz 13:32
czekolada: Think

to jest dokładna treść

taką nam podał nauczyciel do zeszytu z jakiegos zbioru.
twix <3
17 wrz 13:45
czekolada: hmm, bibi mało mi to mówi.. na samym koncu w 100% 3ba obliczyc Sn− czyli sumę ciągu, ten to
chyba arytmetyczny jesli sie nie mylę...
17 wrz 13:46
bibi: ja podałem rozwiązania ogólne − na pewną suma c. arytmetycznego, na którą wchodzą 3 sumy
częściowe
ale skąd mamy wiedzieć, które sa największe i z jakiego zbioru wybrać te 100 największych
k∊C, czyli czym większe k, tym większe rozwiązanie poszczególne
a może w treści było o 100 dodatnich, ale najmniejszych?
17 wrz 13:51
think: no to widzę jeden problem, skoro rozwiązania są cykliczne to ciężko podać 100 największych
jeśli nie można podać największego

no chyba, że ktoś zna wartość nieskończoności. gdyby
chodziło o sto pierwszych dodatnich rozwiązań to spoko z tym ram dadę, ale największych to
przykro mi bardzo ale ja wysiadam.
17 wrz 13:52
bibi: ja solidarnie też
17 wrz 13:54
czekolada:

| | 3 | |
on narysowal taka parabole ktora przechodzi przez −1, pozniej π/2 , pozniej |
| π ,2π |
| | 2 | |
(narysowala mi sie o jedna kreska za duzo) − przepraszam za takiej kiepskiej jakosci
rysunek,ale jescze nie nauczylam sie rysowac tutaj czegokolwiek i nie mam pojecia jak mozna
pisac po rysunku (?)
to mialo nam ulatwic to zadanie... jest ciezkie..., moze jednak ktos wie jak to zrobic?
dzwonilam do kolegi i polecenie ma zapisane identycznie, wiec chyba błędu nie zrobilam ..
17 wrz 14:03
czekolada: i ja pamietam,ze mowil o Sn − zreszta to od razu skojarzyło mi się z sumą i kolega twierdzi ze
to jest ciąg arytmetyczny.
czyli wzor bylby Sn= a1+(n−1)r , nie wiem, nie wiem, nie wiem −.−
17 wrz 14:05
think: Czekoladko no przykro mi, ale w tej postaci treści dla mnie jest to nie do zrobienia. Może
później jak będzie Sowa albo Eta ma korzenie nauzycielskie, to może im to zadanie nie wyda się
niewykonalne.
17 wrz 14:07
czekolada: ok, ok i tak dziekuje wamm
17 wrz 14:11
Bogdan:
Dzień dobry. Ja też mam korzenie, więc spróbuję.
Nie można podać sumy stu największych dodatnich rozwiązań równania sin
3x = sinx, bo nie
można wskazać największego rozwiązania tego równania.
Przeredagujmy treść zadania.
Oblicz sumę stu początkowych dodatnich rozwiązań równania sin
3x=sinx.
sinx − sin
3x = 0 ⇒ sinx(1 − sin
2x) = 0 ⇒ sinx * cos
2x = 0
sinx = 0 ⇒ x = k*π, k∊C
lub
| | π | |
cos2x = 0 ⇒ cosx = 0 ⇒ x = |
| + k*π |
| | 2 | |
| | π | |
dla k = 0: x = 0 lub x = |
| |
| | 2 | |
| | 3π | |
dla k = 1: x = π lub x = |
| |
| | 2 | |
| | 5π | |
dla k = 2: x = 2π lub x = |
| |
| | 2 | |
Tworzymy ciąg (a
n) dodatnich wartości x:
| | π | | 3π | | 5π | |
a1 = |
| , a2 = π, a3 = |
| , a4 = 2π, a5 = |
| , ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | πn | |
Otrzymaliśmy ciąg arytmetyczny: an = |
| , n∊N+ |
| | 2 | |
| | π | | 100π | |
a1 = |
| , a100 = |
| = 50π |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Sn = |
| *n*(a1 + a100)) = ... |
| | 2 | |
Podkreślam, że jest to rozwiązanie zadania ze zmodyfikowaną treścią.
17 wrz 14:42
think: Bogdan

Ty korzonku przecudny

miłego dnia!
17 wrz 14:45
bibi: dałeś radę, oczywiście my nie chcieliśmy wychodzić przed Twój szereg
17 wrz 14:51
Bogdan:
Pozdrawiam
17 wrz 14:54
czekolada: ok, ok dziekuje : ). dopytam sie jeszcze o tresc

i tak jestescie wspaniali
17 wrz 16:05
aramis: Sn= π/2 + π + 3/2π + 2π +... + nπ
S100= [(π/2 + 50π) / 2] * 100
S100= 2525π
4 gru 21:57