matematykaszkolna.pl
ciagi czekolada: oblicz sume stu najwiekszych dodatnich rozwiązań równania sin3x=sinx. sin3x=sinx /−sinx sin3x−sinx=0 sinx(sin2x−1)=0 sinx=0 v sin2x−1=0 (sinx−1)(sinx+1) sinx=0 v sinx=1 v sinx= −1 tyle potrafie zrobic..ale co dalej.. proszę powoli i jak najwiecej rozpisane bo trygonometria to dla mnie czarna magia.. a w połączeniu z ciągami to uhh emotka
17 wrz 13:18
bibi: rozwiązania ogólne: sinx = 0 ⇔ x = kπ; k∊C
 π 
sinx = 1 ⇔ x =

+ 2kπ; k∊C
 2 

sinx = −1 ⇔ x =

+ 2kπ; k∊C
 2 
17 wrz 13:28
think: czekoczekoczekolaaaaaaaaada emotka ehhh... ta reklama normalnie mi się aż przypomniała brakuje nam tylko ciastka i karmelu... Ale wracając do zadania, czy przpisałaś dokładnie treść? Wolałabym jednak oryginalne polecenie niż to przez Ciebie przetworzone, także jakbyś mogła to napisz je jeszcze razemotka
17 wrz 13:32
czekolada: Think emotka to jest dokładna treść emotka taką nam podał nauczyciel do zeszytu z jakiegos zbioru. twix <3 emotka
17 wrz 13:45
czekolada: hmm, bibi mało mi to mówi.. na samym koncu w 100% 3ba obliczyc Sn− czyli sumę ciągu, ten to chyba arytmetyczny jesli sie nie mylę...
17 wrz 13:46
bibi: ja podałem rozwiązania ogólne − na pewną suma c. arytmetycznego, na którą wchodzą 3 sumy częściowe ale skąd mamy wiedzieć, które sa największe i z jakiego zbioru wybrać te 100 największych k∊C, czyli czym większe k, tym większe rozwiązanie poszczególne a może w treści było o 100 dodatnich, ale najmniejszych?
17 wrz 13:51
think: no to widzę jeden problem, skoro rozwiązania są cykliczne to ciężko podać 100 największych jeśli nie można podać największego no chyba, że ktoś zna wartość nieskończoności. gdyby chodziło o sto pierwszych dodatnich rozwiązań to spoko z tym ram dadę, ale największych to przykro mi bardzo ale ja wysiadam.
17 wrz 13:52
bibi: ja solidarnie teżemotka
17 wrz 13:54
czekolada: rysunek
 3 
on narysowal taka parabole ktora przechodzi przez −1, pozniej π/2 , pozniej

π ,2π
 2 
(narysowala mi sie o jedna kreska za duzo) − przepraszam za takiej kiepskiej jakosci rysunek,ale jescze nie nauczylam sie rysowac tutaj czegokolwiek i nie mam pojecia jak mozna pisac po rysunku (?) to mialo nam ulatwic to zadanie... jest ciezkie..., moze jednak ktos wie jak to zrobic? dzwonilam do kolegi i polecenie ma zapisane identycznie, wiec chyba błędu nie zrobilam ..
17 wrz 14:03
czekolada: i ja pamietam,ze mowil o Sn − zreszta to od razu skojarzyło mi się z sumą i kolega twierdzi ze to jest ciąg arytmetyczny. czyli wzor bylby Sn= a1+(n−1)r , nie wiem, nie wiem, nie wiem −.−
17 wrz 14:05
think: Czekoladko no przykro mi, ale w tej postaci treści dla mnie jest to nie do zrobienia. Może później jak będzie Sowa albo Eta ma korzenie nauzycielskie, to może im to zadanie nie wyda się niewykonalne.
17 wrz 14:07
czekolada: ok, ok i tak dziekuje wamm emotka
17 wrz 14:11
Bogdan: Dzień dobry. Ja też mam korzenie, więc spróbuję. Nie można podać sumy stu największych dodatnich rozwiązań równania sin3x = sinx, bo nie można wskazać największego rozwiązania tego równania. Przeredagujmy treść zadania. Oblicz sumę stu początkowych dodatnich rozwiązań równania sin3x=sinx. sinx − sin3x = 0 ⇒ sinx(1 − sin2x) = 0 ⇒ sinx * cos2x = 0 sinx = 0 ⇒ x = k*π, k∊C lub
 π 
cos2x = 0 ⇒ cosx = 0 ⇒ x =

+ k*π
 2 
 π 
dla k = 0: x = 0 lub x =

2 

dla k = 1: x = π lub x =

2 

dla k = 2: x = 2π lub x =

2 
Tworzymy ciąg (an) dodatnich wartości x:
 π   
a1 =

, a2 = π, a3 =

, a4 = 2π, a5 =

, ...
 2 2 2 
 πn 
Otrzymaliśmy ciąg arytmetyczny: an =

, n∊N+
 2 
 π 100π 
a1 =

, a100 =

= 50π
 2 2 
 1 
Sn =

*n*(a1 + a100)) = ...
 2 
Podkreślam, że jest to rozwiązanie zadania ze zmodyfikowaną treścią.
17 wrz 14:42
think: Bogdan Ty korzonku przecudnyemotka miłego dnia!
17 wrz 14:45
bibi: dałeś radę, oczywiście my nie chcieliśmy wychodzić przed Twój szereg
17 wrz 14:51
Bogdan: Pozdrawiam
17 wrz 14:54
czekolada: ok, ok dziekuje : ). dopytam sie jeszcze o tresc emotka i tak jestescie wspaniali
17 wrz 16:05
aramis: Sn= π/2 + π + 3/2π + 2π +... + nπ S100= [(π/2 + 50π) / 2] * 100 S100= 2525π
4 gru 21:57