Zadania
Delfina: 1. Oblicz i porównaj gęstości dwutlenku węgla oraz gazowego chloru w temp. 293K i pod
ciśnieniem 1010hPa. Który gaz jest lżejszy?
2. Do 400 ml roztworu K2SO4 o stężeniu 0,6mol/dm3 dolano 800cm3 wody. Oblicz stężenie molowe
roztworu końcowego.
3. Ile tlenu (m, v) trzeba zużyć do pełnego spalania 240g heptanu C7H16 pod ciśnieniem 1000hPa
w temp. 300K.
4. Obliczyć objętość roztworu wodorotlenku potasowego o pH=10, gdy α=1 . W roztworze tym
rozpuszczono 5x10−3 mola suchej substancji.
5. Na zobojętnienie 150ml roztworu zasady potasowej zużyto 50ml 0,3M kwasu siarkowego VI. Ile
gramow wodorotlenku potasowego zawiera 1dm3 tego roztworu?
6. Zmieszano 1200cm3 5% NaCl (d=1,02 g/cm3) oraz 00cm3 3.98% AgOH (d=1,03 g/cm3) i dolano
800cm3 wody. Określić ilość osadu chlorku srebra oraz pH roztworu przy założeniu, że związki
dysocjują w 100%
7. Podczas elektrolizy roztworu wodnego roztworu HCl w temp 25 stopni C i 950hPa otrzymano
40dm3 wodoru. Napisz reakcje zachodzące na elektrodach i oblicz czas procesu, gdy i= 0,5 A.
6 mar 12:47
Mateusz:
1) skorzystaj z rownania Clapeyrona
2) Pomysl co sie dzieje gdy rozcienczasz roztwór to stezenie rosnie czy maleje? i ile ono
wyniesie?
3) Uzgodniona reakcja spalania całowitego heptanu i Tez trzeba skorzystac z równania Clapeyrona
Do reszty podpowiem pozniej jak wroce
6 mar 13:05
Delfina: Zadanie 1 : dobrze rozwiązuje?
CO2
V= 1 * 8,314 * 293 / 1010 = 24,1 dm3
d= m/v = 44/24,1 = 1,82
CLO2
V=1* 8,314 * 293 / 1010 = 24,1 dm3
d= m/v = 67,5 /24,1 = 2,8
6 mar 14:48
Mateusz:
Nie sprawdzam rachunkow zakładam ze liczyc umiemy

ogolnie z Clapeyrona idac:
| pv | | mR | |
| = |
| podziele sobie rownanie przez V to mam: |
| T | | M | |
| p | | mR | | d*R | | m | |
| = |
| = |
| => d= |
| |
| T | | M*V | | M | | V | |
M−masa molowa gazu
5) Na podstawie reakcji wyznaczasz ile gramow KOH uzyto do reakcji a policzysz to ustalajac ile
moli H
2SO
4 zawiera roztwor 50cm
3 o stezeniu 0,3 M a dalej to juz prosta proporcja
6) z poanych objetosci i gestosci policzysz masy roztworow a tym samym masy substancji
rozpuszczonych czyli NaCl i AgOH a tym samym masz masy reagentow musisz okreslic na podstawie
uzgodnionego rownania reakcji czego uzyto w nadmiarze podam ci na przykładzie wezmy sobie np
reakcje 2H
3PO
4+ 3Ca(OH)
2→Ca
3(PO
4)
2 +6H
2O widac ze kwas fosforowy V reaguje z zasadą
wapniową w stosunku molowym 2:3 co to oznacza? Ze mase powstałej soli moge policzyc
wykorzystując ilosc pierwszego lub drugiego reagenta, jezeli stosunek molowy
| nH3PO4 | | 2 | |
| > |
| to oznacza ze H3PO4 został uzyty w nadmiarze a wiec to |
| nCa(OH)2 | | 3 | |
oznacza ze mase soli jaka powstanie z reakcji musze obliczyc z liczby moli Ca(OH)
2 uzytej do
| | 2 | |
reakcji gdy bedzie sytuacja odwrotna tzn powyzszy stosunek molowy bedzie mniejszy od |
| |
| | 3 | |
wtedy liczbe moli pwstałej soli licze z ilosci moli H
3PO
4 uzytego do reakcji bo wtedy
wiadomo ze uzyto zasady wapniowej w nadmiarze.
7) Tak samo skorzystaj z rownania Clapeyrona wczesniej np z tego ktore napisałem wyznaczysz m i
| | M*I*t | |
dalej masz ze m= |
| z tego wyznaczasz t |
| | n*F | |
6 mar 16:34
Delfina: dziekuje za informacje ale ja i tak nic z tego nie rozumiem...
6 mar 18:23
Mateusz:
Pytanie czego nie rozumiesz? To coś zawsze poradzimy
6 mar 18:27
Delfina: w zad5. nawet nie umiem ulozyc sobie zadnego równania czy proporcji, nie umiem nawet zapisac
reakcji...
6 mar 18:54
Delfina: niestety mam duze zaleglosci, nawet wzorów nie umiem przeksztalcac...niestety
6 mar 18:55
Mateusz:
Bede wieczorem to ci wiecej podpowiem w reszcie w 1) np od razu mozesz popodstawiac do wzoru
odpowiednie dane i porownac gestosci tych gazow p−ciśnienie w paskalach (czyli musisz
zamienic) T−temperatura w kelwinach R−stała gazowa R= 8,314 J/(mol·K)
6 mar 19:05
Delfina: ok dziekuje
6 mar 21:32
Mateusz:
| | n | |
2) Wzór na stezenie molowe jest taki Cmol= |
| ogolnie stezenie molowe okresla ilosc moli |
| | V | |
substancji rozpuszczonej do ogolnej objętosci roztworu
analizujemy sytuacje w zadaniu mamy 400cm
3 roztworu o stezeniu 0,6 mol/dm
3 co to oznacza? ze
mamy jakas ilosc moli K
2SO
4 w 0,4dm
3 (ogołem roztworu) kiedy dolejemy wode(rozpuszczalnik)
ilosc moli K
2SO
4 teoretycznie sie nie zmieni czyli stezenie co zrobi?Zmaleje wiec naszym
| | n | |
zadaniem jest policzyc liczbe moli K2SO4 w 0,4dm3 czyli Cmol= |
| /*V |
| | V | |
C
mol*V=n =0,6ml/dm
3*0,4dm
3=...[moli]
jesli dolejemy wody to objetosc nam sie zmieni: czyli 0,8dm
3+0,4dm
3=...? V
r zatem stezenie
| | n | |
nowego roztworu to: Cmol= |
| |
| | Vr | |
3) nie wiem co oznacza m i v w nawiasie pewnie chodzi o mase i objetosc?
Produktami spalania całkowitego są zawsze CO
2 i H
2O a wiec piszemy rownanie rakcji:
C
7H
16+11O
2→7CO
2+8H
2O
na razie liczymy normalnie czyli
100g/mol heptanu reaguje z 11 molami O
2
240g heptanu reaguje z y molami tlenu
jak juz policzysz policzysz le moli tlenu potrzeba do reakcji to korzystasz z rownania
| | nRT | |
Clapeyrona i liczysz m i V = |
| |
| | p | |
Na wiecej nie mam za bardzo czasu niestety moze ktoś inny dalej pomoze
6 mar 21:33
Mateusz: A jeszcze na 4) zdaze ci powiedziec:
pH+pOH=14 czyli pOH=14−pH
pozniej wiedzac ze pOH=−log[OH
−] policz to stezenie bedzie ono rowne stezeniu molowemu
roztworu dlaczego

bo KOH jest mocnym elektrolitem i dysocjuje w 100% co masz podane jako ze
stopien dysocjacji jest rowny 1 pozniej wykorzystujac wzor na C
mol wyznaczamy V,
5*10
−3=0,005
6 mar 21:43
Mateusz: jezeli mamy np pOH=4 (u ciebie takie wjdzie) to stezenie jonow OH− wynosi10−4 mol/dm3
czyli 0,0001mol/dm3
6 mar 21:47