Oblicz, ile znaczków mają pozostali chłopcy, jeśli w sumie wszyscy trzej mają ic
12345: Tomek, Marcin, Jurek zbierają znaczki. Liczby znaczków chłopców w podanej kolejności tworzą
malejący ciąg geometryczny. Marcin ma 450 znaczków.
7 mar 10:25
irena_1: Ile mają w sumie?
7 mar 10:29
...: oto jest pytanie: jak obliczyć takie zadanie?
7 mar 10:31
aniabb: do obliczenia po nauczeniu się, że w tytuł nie wkleja się treści zadania
7 mar 10:34
12345: czy ktoś wie jak rozwiązać takie zadanie?
7 mar 11:21
aniabb: jak treść zadania zamiast w tytuł wkleisz w post .. bo obcięło na słowie ich ... i dalej nie
widać ile ich mają
7 mar 11:23
12345: Tomek, Marcin i Jurek zbierają znaczki. Liczby znaczków chłopców w podanej kolejności tworzą
malejący ciąg geometryczny. Marcin ma 450 znaczków. Oblicz, ile znaczków mają pozostali
chłopcy, jeśli w sumie wszyscy trzej mają ich 1425.
7 mar 11:27
aniabb:
T + M + J = SUMA.... (tu wpisz podaną sumę)
M=450
T * J = 4502
J=SUMA −450 − T
T * (SUMA −450 − T)= 4502
delta .... T1 i T2 .. wybierasz wyższą bo ma być malejący ciąg .
7 mar 11:28
aniabb:
T*(1425−450−T)= 4502
−T2 +975 T − 202500 = 0
√Δ=375
T= 675 lub T=200
J=300
Tomek ma 675 Marcin ma 450 Jurek ma 300
7 mar 11:32
irena_1:
t+m+j=1425
t+450+j=1425
t+j=975
j=975−t
t*j=m
2
t(975−t)=450
2
975t−t
2=202500
t
2−975t+202500=0
Δ=950625−810000=140625
√Δ=375
| | 975−375 | | 975+375 | |
t= |
| =300 lub t= |
| =675 |
| | 2 | | 2 | |
j=675 lub j=300
Ciąg ma być malejący, więc t>j
Tomek ma 675, Jurek 300
7 mar 11:33
12345: dzięki
okazało się, że wcale nie takie trudne zadanie
7 mar 11:39