kąt
cienias: Słońce znajduje sie na wysokości 60 stopni nad horyzontem. jaki jest kąt z powierzchnią jeziora
tworza promienie sloneczne zalamane w wodzie Nw = 43
7 mar 17:38
MQ: A co to jest to Nw?
7 mar 17:45
cienias: Nw = współczynnik załamania światła w wodzie
7 mar 17:53
MQ:

δ=60
o
α=90
o−δ
γ=90
o−γ
Szukasz γ
1. Z δ liczysz α
2. Z pr. Snelliusa liczysz β
3. Z β liczysz γ
7 mar 18:05
cienias: oooooo dziekuje
7 mar 18:10
ada: ilustracja promieni świetlnych gdy α = α y, α< αy, α> αy. dla ośrodka o bezwzględnym
współczynniku załamania
21 kwi 17:41