ciągi
12345: Dany jest układ równań
{4x − 2y= 3m +1
{2x + 2y= 9m −7
Rozwiązaniem tego układu równań jest para liczb (x,y). Wyznacz liczbę m tak, aby ciąg (x, y, 8)
był
arytmetyczny.
7 mar 15:13
krystek: Znasz metodę wyznaczników
| | Wx | | Wy | |
x= |
| y= |
| gdzie W≠0 |
| | W | | W | |
wtedy podstawisz i liczysz
8−y=y−x
7 mar 15:16
12345: niestety, nie znam
7 mar 15:25
konda: Możesz dodać równania do siebie i wtedy 2y sie redukuje.
Będzie 6x=12m−6
x=6m−1
Potem y=...
i podstawiasz 8−y=y−x
7 mar 15:27
krystek: To przeciwnych współczynników lub podstawiania
Wyznaczasz x i y
7 mar 15:27
Licealista D: To dodaj te równanie, co podał Krystek i wyznacz x i y w zależności od m.
7 mar 15:27
krystek: Dokończymy:
2y=9m−7−2(6m−1)
2y=−3m−5/:2
y=..
7 mar 15:37
12345: skąd:8−y=y−x?
7 mar 16:30
12345: czy jest dobrze:
{4x − 2y= 3m +1
{2x+ 2y= 9m−7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−+
6x= 12m − 6
x= 2m − 1
4x − 2y= 3m +1
4(2m −1) − 2y= 3m +1
8m − 4 − 2y= 3m +1
− 2y= 3m +1 − 8m + 4
−2y= − 5m +5
y= 52m − {5}{2}
i co dalej?
7 mar 16:36
konda: Rzeczywiście x=2m−1
Tam wyżej się pomyliłem
Mając wyliczone x oraz y przy pomocy współczynnika m podstawiasz do 8−y=y−x.
Ta równość jest prawdziwa dla ciągu arytm. o kolejnych wyrazach (x, y, 8)
7 mar 16:43
12345: dzięki
już wiem
7 mar 16:57