fizyka
magdaa: Kierowca prowadząc samochód z prędkością v1=60km/h dostrzega człowieka wchodzącego na szosę.
Natychmiast zaczyna hamować i zatrzymuje się tuz przed pieszym. Obliczyć z jaką prędkością
samochód uderzyłby w pieszego, jeżeli przed rozpoczęciem hamowania jechałby z prędkością v2=70
km/h. Założyć, że siła tarcia nie zależy od prędkości.
7 mar 00:46
aniabb:
v=10km/h
7 mar 09:39
aniabb:

tarcie, a więc opóźnienie jest takie samo dla obu przypadków,
aaa i już widzę gdzie zrobiłam błąd..przesunęłam drogę w górę a powinnam jednak policzyć pole

zaraz poprawka
7 mar 09:45
aniabb: v=36km/h
7 mar 10:15
aniabb:
| | at2 | | v2 | |
1° do zatrzymania S= |
| = |
| bo t=v/a |
| | 2 | | 2a | |
więc a = v
2/2S = 1800/S
| | at2 | | 1800t2 | |
2° S=vt− |
| ⇒ S=70t− |
| |
| | 2 | | 2S | |
S
2 =70St−900t
2
900t
2−70St+S
2 =0
Δ=4900S
2−3600S
2 = 1300S
2 √Δ= 36S
t= (70S−36S)/1800 = 34S/1800
v
k = 70 − at = 70 − 1800/S * 34S/1800 = 70−34 = 36
7 mar 10:24
magdaa: aniabb jesteś wielka, dziękuje.

W ogóle nie rozumiem takich zadań a mam ich mnóstw
jeszcze
7 mar 11:30