funkcja pierotna
XXX: Czy istnieje funckja pierowtna funkcji f
f(x)=|3−x|+|x+3|
f(x)=max{1,x2}
6 mar 15:56
PW: a) na trzech kawałkach osi są to funkcje liniowe
6 mar 16:08
XXX:
6 mar 16:20
PW: dla x<−3 mamy f1(x)=−2x − czy ta finkcja f1 określona na (−∞,−3) ma funkcję pierwotną?
6 mar 16:44
XXX: F1= −x2? tak
7 mar 07:54
PW: Na trzech przedziałach osi − na każdym z osobna − istnieją funkcje pierwotne, nazwijmy je F1,
F2 i F3, policzyć umiesz.. Teraz można "posklejać" te trzy funkcje pierwotne w jedną F
(określoną trzema różnymi wzorami) i dopowiedzieć na pytanie − czy taka F jest funkcją
pierwotną dla f.
I tu kłania się definicja funkcji pierwotnej − musi być
F'(x) = f(x)
w każdym punkcie dziedziny, czy w dziedzinie z wyjątkiem (być może) skończonej liczby
punktów? Bo jeśli w każdym punkcie dziedziny, to nic z tego − w punktach (−3). 0 i (+3)
funkcja F nie ma pochodnej (lewo− i prawostronne pochodne są różne w tych punktach).
No to jaka jet definicja funkcji pierwotnej?
7 mar 11:07